Borci ostvarili dvije sudske pobjede protiv UFC-a, najpovjerljiviji podaci moraju izaći na vidjelo

UFCIZDVOJENA VIJEST 01.10.2015 22:24h Autor:

Dana White

Udruga boraca, predvođena Cungom Leem, Jonom Fitchem i Nateom Quarryem, došla je do prvih pobjeda u svojoj sudskoj bitci protiv UFC-a. Sud je odbio obje žalbe koje je uputio odvjetnički tim koji zastupa organizaciju te će UFC biti dužan prikazati svoja financijska izvješća.

11 boraca, koje su okupili upravo Le, Fitch i Quarry, predvođeni odvjetnikom Robom Mayseyem, koji je ujedno i predsjednik Udruge boraca MMAFA, imaju razloga za slavlje nakon današnje dvije odluke suda, koji je odbio UFC-ove žalbe. Naime, organizacija je preko svog odvjetničkog tima zatražila da se Mayseyu zabrani uvid u njihove financijske izvještaje, navodeći kako bi ti podaci mogli doći do konkurencije, no sutkinja se s tim nije složila te UFC mora priložiti dokumente. Nakon ovoga slijedi period u trajanju od 12 mjeseci, unutar kojeg će se saslušati i brojni svjedoci.

UFC bi na sudu trebali predstavljati zaposlenici Dana White, Lorenzo J. Fertitta, Frank J. Fertitta, Peter Dropick, Jackie Poriadjian, Craig Borsari, Ike Lawrence Epstein, Kirk Hendrick, Ken Berger, John Mulkey, Joseph Silva, Sean Shelby, Edward Muncey, Marc Ratner, Michael Mersch, Tracy Long, Sonja McKinney, Reed Harris, David Safer, Mike Mossholder, Link McCluan, Shanda Maloney, Michael Pine, Steven Gray, Ryan Richeal, Doug Hartling, Marshall Zelaznik, Joe Carr, Garry Cook, David Allen i Michael Britt.

Što se tiče ostalih svjedoka, tu se nalaze neki funkcioneri, kao i borci, a najzanimljivija imena su Scott Coker, Ben Askren, Frank i Ken Shamrock, Oscar De La Hoya, Randy Couture, Vadim Finkelstein, Bjorn Rebney i mnogi drugi, uključujući i direktore Pridea. Svi će oni morati dati svoj iskaz pred sudom.

Ipak, još uvijek nije odlučeno koliku će količinu dokumenata UFC morati priložiti te koji će to dokumenti biti. Naravno da će organizacija i dalje pokušati što više toga ostaviti u obliku poslovne tajne, no na svjetlost bi mogle izaći brojke koje zanimaju najveći dio fanova i boraca, a to su zarade koje su uprihodili Brock Lesnar, Jon Jones, Anderson Silva, Ronda Rousey, Conor McGregor i još neki borci, a koje nisu bile službene navedene i objavljene u javnosti.

Također, podaci koje borci žele vidjeti odnose se i na zaradu od prodaje oglasnog prostora, ugovore sa sponzorima, zaradu od prodaje rekvizita i službene UFC opreme, kao i ugovore s TV kućama. Maysey je uvjeren kako samo 5% od ukupnog UFC profita odlazi borcima, što bi uistinu bila sramotna brojka.

No, unatoč ovome svemu, UFC ima još dvije prilike za riješiti cijelu zbrku, prije nego se slučaj uistinu nađe na sudu. Prva mogućnost je izboriti dokument imena "Sažetak presude", što bi bio dokument kojim sud može procijeniti da nema šanse da porota ikako stane na stranu jedne stranke. To je zapravo situacija u koju UFC izuzetno vjeruje da će se dogoditi. Drugi način se u američkom sudstvu zove "class action lawsuit" i po njemu borci moraju biti certificirani kao grupa, da bi uopće mogli kao takvi sudjelovati na sudu. Ukoliko ne dođu do certifikata, borci automatski gube ikakvu priliku za izboriti se za ono što namjeravaju.

UFC je glavna MMA organizacija svijeta postao 2006. godine, kad je lagano počeo dobivati monopol na tržištu, iako postoje od 1993. godine. Upravo tad su porasle njihove PPV brojke, baš u vrijeme kad su japanske TV mreže počele gubiti interes za MMA-om te su dovele do propasti Pridea, a nakon toga i do drugih japanskih organizacija, kao što su Hero's, Dream itd. Sve je završilo tako da je 2007. UFC kupio Pride, a 2011. i Strikeforce, koji im je bio posljednja prava konkurencija. Ranije organizacije kao što su IFL ili Elite XC su također brzo propale, zbog financijskih problema. Affliction, koji je napravio sjajan posao je također brzo odustao, a u međuvremenu se dogodila i tragična smrt vlasnika branda, Charlesa "The Mask" Lewisa. Tako je UFC zapravo ostao jedina uspješna MMA organizacija, odnosno pravo poslovno carstvo braće Fertitta i Dane Whitea.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI