Bivši prvak se vratio! Weidman izdominirao Gasteluma i završio ga u trećoj rundi

UFCIZDVOJENA VIJEST 23.07.2017 09:48h Autor:

Weidman vs. Gastelum

Chris Weidman odradio je jednu od najboljih borbi UFC karijere, kojom je prekinuo seriju od tri poraza, u potpunosti umirio najvećeg potencijala kategorije te se automatski vratio među relevantne kandidate na vrh divizije.

Weidman je u borbu protiv Gasteluma ušao kao autsajder, ali već ranije je najavio kako ne namjerava na Long Islandu završiti poražen i to je u potpunosti potvrdio. Mnogi su ga prije ove borbe umirovljavali, ali Weidman je odradio možda i svoju najbolju UFC borbu, računajući i one iz svog šampionskog slijeda. Gastelumu nije dao apsolutno nikakve šanse i može se reći kako je meksičko-američki borac, osim trenutka s kraja prve runde, zapravo odradio preživljavanje.

Prvi dojam odmah je bio kako je Weidman krupniji borac, odnosno da je vratio više mase nego Gastelum. To je jako kvalitetno koristio kada bi se borci našli na kraćoj distanci, gdje je u potpunosti kontrolirao klinč. Gasteluma je to prisililo na borbu s distance, koja nije njegov forte, no nakon dvije minute je srušen i Weidman ga kontrolira do posljednje minute. Mala neopreznost bivšeg prvaka rezultirala je lijevim “overhandom” Gasteluma, koji Weidmana šalje na pod, a Gasteluma u žestoki napad, no za završiti protivnika nije bilo vremena.

To je nažalost po Gasteluma bilo sve što je napravio u ovoj borbi. Weidman je drugu rundu bio puno oprezniji. Pametno se kretao i koristi prave trenutke za kretanja na rušenja, koja su mu polazila za rukom (tijekom borbe je upisao čak sedam rušenja iz 11 pokušaja). Više nije ni primao udarce te je Gastelum u treću rundu ušao na sve ili ništa, od prve sekunde napavši, bez previše razmišljanja o defenzivi. Weidman je i to iskoristio na pravi način, još ga dva puta rušivši, no nakon drugog rušenja je uspio doći i do prave pozicije. Uhvatio je Gastelumov vrat u trokut rukom i prisilio ga je na tapkanje sredinom treće runde borbe. Velika je i dominantna to bila pobjeda za Weidmana, koji je potvrdio da je njegova karijera daleko od kraja i da je spreman za još jedan uzlet.

Prije njih su vrlo izjednačenu borbu odraditi Darren Elkins i Dennis Bermudez. Elkins se vratio nakon onog impresivnog preokreta protiv Mirsada Bektića i ovdje je jako dobro radio prvu rundu, gdje je dolazio do Bermudezovih leđa i otamo ga kontrolirao. Bermudez se ipak taktički bolje postavio drugu i treću rundu te je koristio svoju tehničku prednost u stand upu. Elkins je imao par trenutaka gdje je koristio hrvanje na pravi način, ali svaki puta je u otvorenoj borbi bio nadmašen. Ipak, na kraju borbe su dva suca presudila u Elkinsovu korist, a jedan u Bermudezovu, što je rezultiralo novom pobjedom uvijek čvrstog Darrena Elkinsa.

Gian Villante ipak nije uspio ono što je napravio njegov najbolji prijatelj Chris Weidman. Borac kojem je u kutu bio i Stipe Miočić je protiv Patricka Cumminsa odradio jednu slabu borbu, gdje niti jedan nije napravio ništa posebno. Ipak, može se reći kako je Villante odradio bolju prvu, a Cummins bolju treću rundu i odlučivala je vrlo izjednačena druga runda. Dva su je suca odlučila dati Cumminsu, koji je tako uspio povezati dvije bitne pobjede u nizu.

Glavni program otvorila je borba za napad na vrh bantam kategorije, između Jimmiea Rivere i Thomasa Almeida, a u njoj je pobjedu donio stil Jimmiea Rivere, koji ne donosi puno štete, ali zato radi neprestani pritisak na protivnika. Upravo to nije odgovaralo Almeidi, koji je tip borca koji vole imati vremena osmisliti i provesti u djelo svoje ubojite kombinacije. Ovog puta je to morao raditi iz obrambenog koraka, što mu nikako nije bilo jednostavno. Prvu je rundu Almeida čak dva puta završavao na podu, drugu se ipak vratio i odradio jako dobro (trebala su mu je dodijeliti sva tri suca), dok je, vjerojatno potaknut dobrom drugom rundom, u treću rundu ušao previše opušteno te je odmah na početku srušen i kontroliran pola runde. Posljednje dvije i pol minute borbe su protekle u podjednakom stand upu, tako da nije bilo dvojbe tko je pobjednik ove borbe, a to je Jimmie Rivera, uvjerljivom jednoglasnom odlukom sudaca, iako se je teško složiti s dvojicom koji su mu dodijelili i drugu rundu.

Uvodni program donio je potencijalnu novu zvijezdu srednje kategorije, Eryk Andersa, koji je u prvom rundu završio iskusnog Rafaela Natala, Elizeu Zaleski je u odličnoj borbi bio bolji od Lymana Gooda, a impresivnu seriju nastavlja Alex “Cowboy” Oliveira, koji je postao prvi čovjek koji je završio odličnog Ryana LaFlarea. Chase Sherman se sve više prezentira kao zanimljivo teškaško ime, a ovog puta je savladao Damiana Grabowskog. Mladi Kanađanin Jeremy Kennedy nastavlja biti impresivan, a njegova nova žrtva je Kyle Bochniak. Marlon Vera je pobijedio Kyle Bochniak, a novi teškaš Junior Albini je bio bolji od Tima Johnsona. Shane Burgos je i dalje neporažen nakon pobjede protiv Godofreda Pepeya, a Chris Wade je uspio prekuniti negativnu seriju od dva poraza.

UFC on FOX 25 – Rezultati

Chris Weidman def. Kelvin Gastelum – SUB (R3 3:46)
Darren Elkins def. Dennis Bermudez – podijeljena sudačka odluka
Patrick Cummins def. Gian Villante – podijeljena sudačka odluka
Jimmie Rivera def. Thomas Almeida – jednoglasna sudačka odluka

Elizeu Zaleski dos Santos def. Lyman Good – podijeljena sudačka odluka
Eryk Anders def. Rafael Natal – KO (R1 2:54)
Alex Oliveira def. Ryan LaFlare – KO (R2 1:50)
Chase Sherman def. Damian Grabowski – jednoglasna sudačka odluka

Jeremy Kennedy def. Kyle Bochniak – jednoglasna sudačka odluka
Marlon Vera def. Brian Kelleher – SUB (R1 2:18)
Júnior Albini def. Timothy Johnson TKO (R1 2:51)
Shane Burgos def. Godofredo Pepey – jednoglasna sudačka odluka
Chris Wade def. Frankie Perez – jednoglasna sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI