Anderson Silva: UFC je sve manje sport

UFCIZDVOJENA VIJEST 22.01.2017 12:13h Autor:

Anderson Silva (Facebook)

Anderson Silva jedan je od najvećih MMA boraca svih vremena, više od desetljeća je u UFC-u, godinama je suvereno vladao srednjom kategorijom i najbolje je vidio koliko se MMA promijenio u tom periodu.

Posebno je burna bila prošla godina, kada je UFC prodan novim vlasnicima za čak 4 milijarde dolara, a Conor McGregor porušio je rekorde po zaradi jednog borca za jednu borbu i u cijeloj godini. Legendarnom Brazilcu ne sviđa se put kojim je UFC krenuo.

“Mislim da su jako riskirali s prodajom jer su Dana White i Lorenzo Fertita zaštitna lica UFC-a. Ako nema njih, dobrog i lošeg policajca, nekako je prazno. Ali budimo pozitivni, vjerujem da će sve biti u redu”, rekao je Silva pa dodao:

“Ta kompanija je opterećena zabavom. To nije kompanija koja ima povijest u borilačkim sportovima, u filozifiji borbe. To je jedan od razloga zašto se Jacare Souza ne bori za naslov, jer to za njih nije profitabilno, neće donijeti zabavu koju trebaju. To je ono što rade cijeli život, rade na zabavi. Moramo to razumjeti. Teško je jer mi razmišljamo o MMA-u. Neki borci imaju smisla za show, a drugi nemaju. Neki izgube dio fanova, neki dobiju. Mislim da pokušavaju napraviti MMA više zabavom, a manje sportom. MMA nema filozofiju borilačkih sportova, postaje sve manje sport i sve više zabava”.

Silva je daleko od pojasa kojeg je nekoć držao, ali volio bi ga vratiti u revanšu protiv Michaela Bispinga, koji ga je porazio prije godinu dana u Londonu u kontroverznoj borbi od pet rundi.

“Volio bih se boriti s Bispingom. Mislim da to zaslužujem, za pojas ili ne. Za sve što sam napravio u ovom sportu, ali to nije nešto što će mi promijeniti život, kako god završilo”, kaže Silva.

“Jacare je na redu, ali za UFC to je biznis, a za biznis, mislim da bi se moj revanš s Bispingom prodao bolje. Ali sa sportske strane, Jacare je taj koji bi se trebao boriti za titulu”.

“Kad bih se borio za pojas i pobijedio, napustio bih diviziju. Možda bih odradio još borbu, dvije u poluteškoj ili se spustio u velter. Napravili smo neke testove, moguće je”, dodao je Silva.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI