Analiza Gorana Babića: Ubodi u oko su postojali, ali jedini krivac za poraz je Nelson

UFCIZDVOJENA VIJEST 19.07.2017 18:38h Autor:

Nelson vs. Ponzinibbio/ Foto: Igor Mićić

Poznati hrvatski MMA trener i bivši UFC komentator Fight Channela, Goran Babić, iznio je svoju analizu borbe Gunnara Nelsona i Santiaga Ponzinibbia.

Popularni “Hambi” je analizu iznio na svom Facebook profilu, no to je toliko dobro odradio da jednostavno nismo mogli odoljeti nego da to podijelimo. Kako je sam rekao, on je prije bio veliki fan Gunnara Nelsona, no ovog puta je bio neutralan, pa je takvu iznio i analizu. Nju prenosimo u potpunosti, uz poneke ‘estetske’ izmjene teksta.

“Htio bih se osvrnuti na pobjedu Ponzinibbia protiv Neslona. Dakle, po meni je Nelson jedini krivac za poraz, što je on i sam izjavio, a ne bilo kakvo pikanje u oko. Krenimo od početka. Gunnar Nelson mi je bio jedan od najdražih boraca, sve do meča protiv Demiana Maie, a možda već i nakon meča protiv Ricka Storya. Znači, Gunnar je sva tri poraza doživio isključivo radi ega ili radi “boli me kurac”. Meč protiv Ricka Storya, održan u Švedskoj, je cijeli meč išao raditi stand up. Protiv Storya, koji je jak i čvrst stand up borac. Story je sve primao i još jače kontrirao (razvalio). Da je Nelson forsirao rušenja (kao što je Damian Maia protiv njega), završio bi borbu u svoju korist. No dobro, saznao sam preko svog insidera da je imao problema s djevojkom i bio “u kurcu”, pa ajd rekao bio da je to bio problem.

No, onda se dogodio meč protiv Maie gdje sam shvatio da čovjek, ili ima problem s egom (glup je) ili ga boli kurac. Znači, meč s Maiom je najavio da će ići grapplati (što ja nisam vjerovao kada sam čuo) i naravno da je na kraju grapplao i izgubio. Nelson je prije meča rekao da je bolji grappler od Maie i da će to dokazati?!?!?! Isus mater stvarno?!?! Ja sam ga nakon tog meča prekrižio za sva vremena. Da se razumijemo i da objasnim, Gunnar Nelson je jedan od vrhunskih i možda najtalentiranijih grapplera na svijetu, ali Demian Maia je ipak najbolji, on i Jacare su po meni najbolji grappleri u cijelom MMA-u. Da je Nelson forsirao stojku, on bi dobio Maiu.

I sad na kraju dolazi meč protiv Ponzinibbia, gdje sam uvjeren da će ga Nelson srušiti i završiti u prvoj rundi, no on opet ide na stand up i biva nokautiran. E sada da vam nešto objasnim. Gunnar je sam priznao da je pogriješio što se nije zaustavio nakon prvog uboda u oku i da je bio pohlepan i bahat, mislio je da će ga završiti bez obzira. To znači da ga je podcijenio. I sada da objasnim ekipi koja mislio da je ubod u oko namjeran. Krene tarapana, i dva se lika udaraju. I sad Ponzinibbio osjeti da je Nelson uzdrman, nema se tu jebeno vremena razmišljati o ubodu u oko, nego udaraš kako i gdje stigneš. U takvim situacijama se dogodi ubod ili više njih. Koliko sam samo takvih uboda imao na sparinzima svojih boraca. Pa nitko nikada nije htio ubosti svog partnera, a zamislite main event gdje te 15.000 ljudi gleda u živo i još milijuni u svijetu. Znate li vi koji je to pritisak?

Ja sam sekundao stotinu puta i nekih deset puta u UFC-u. Moji kolege koji su bili u UFC-u znaju o čemu pričam. U svlačionici možeš rezati napetost i strah u zraku. A pogotovo kad borac uđe u kavez. Zar vi mislite da on u 30 sekundi tarapane ima vremena razmišljati o ubodu u oko ili mu je u glavi samo nokaut? Ako je netko od boraca sposoban razmišljati o tom činu u tom trenutku, a pere te toliki adrenalin da uopće ne znaš gdje si i što si, znaš samo da trebaš razvaliti lika, onda je taj tip Superman. Velika je razlika kad to radi Jon Jones, koji tijekom bore koristi svoje duge ekstremitete i distancu. Na taj način može smiriti borbu i kontrolirati protivnika tako da ispruži ruku otvorenog dlana. To mogu vjerovati, iako i za njega misli da ih barem pola nenamjerno upiknuo. Ali, u ovom meču, u ovoj tarapani gdje je “underdog” doveden na klanje Nelsona, da je toliko smiren i da razmišlja o djeliću sekundu, u to ne vjerujem.”

Vrlo dobro Hambijeva analiza i vjerujemo kako će se veliki broj vas složiti s njom.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI