Ali Abdelaziz: Poznajem barem pet boraca koji koriste isti doping kao Dillashaw

UFCIZDVOJENA VIJEST 11.04.2019 16:27h Autor:

Ali Abdelaziz

Činjenica da je TJ Dillashaw suspendiran zbog korištenje jedne od najtežih vrsta dopinga uzburkala je duhove u MMA kuloarima. Jedan od onih koji su dali zanimljiv komentar je vodeći svjetski MMA menadžer, Ali Abdelaziz. On je ljut na USADA-in način testiranja te kaže kako poznaje još barem pet boraca koji koriste EPO.

Već dva dana poznato je kako je TJ Dillashaw suspendiran na dvije godine zbog pada na doping testu. Koristio je supstancu EPO. U pitanju je jedan od najtežih doping prekršaja. EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca. Djeluje tako da stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time raste mogućnost prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, u prvom planu mišića. Ukratko, EPO povećava izdržljivost. EPO se u organizam unosi putem injektiranja direktno u krv, što dokazuje kako je Dillashaw itekako bio svjestan toga što uzima.

No, toga nije bila svjesna USADA. Naime, agencija je priznala kako testove na EPO ne rade uvijek. Tako su testirali njegove stare uzorke i oni su također bili pozitivni, čime je dokazano kako je Dillashaw već neko vrijeme koristio istu supstancu. Tu su uključene pobjede protiv Codya Garbrandta, u kojima je prvo vratio, a onda i obranio pojas prvaka bantam kategorije. Mnogi smatraju kako te dvije pobjede trebaju biti poništene. Jedan od njih je i vodeći MMA menadžer Ali Abdelaziz, koji je svoje mišljenje iznio putem Twittera.

“TJ prolazi kroz ono kroz što već prolazi. Radi se o mnoštvu problema. No, ona dva poraza Codya Garbrandta bi trebale biti poništene borbe. USADA radi očajan posao po pitanju testiranja na EPO. Ja znam barem pet ljudi koji su na njemu”, napisao je Abdelaziz.

Mnogi su smatrali kako se EPO više ne koristi iz razloga što je vrlo opasan i što je često dovodio do smrtnih posljedica. No, pad TJ Dillashawa na ovaj vjerojatno najgori doping bi mogao USADA-i otvoriti oči. Možda testiranje na EPO postane redovan proces. Ukoliko je ono što kaže Abdelaziz istina, mnogi bi se mogli zamisliti.

USADA do sada nije testirala svaki uzorak na EPO, budući da je to dodatni proces koji košta. Iz tog razloga koristili su ga tek na odabranim uzorcima. Tako je TJ prvi koji je “upecan”.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI