Adesanya prebio Tavaresa, Katona i Trizano pobjednici Ultimate Fightera

UFCIZDVOJENA VIJEST 07.07.2018 09:18h Autor:

Adesanya vs. Tavares

Finalni event Ultimate Fightera sjajno je otvorio ovaj vikend, u kojem će sve oči biti uperene u Las Vegas i UFC 226 event. Israel Adesanya nastavio je impresionirati, ovog puta uvjerljivo savladavši Brada Tavaresa nakon pet rundi, a UFC je dobio i nova dva Ultimate Fighter pobjednika. To su Brad Katona i Mike Trizano.

Dominantna je bila predstava Israela Adesanye protiv Brada Tavaresa i to na način kakav je rijetko tko očekivao. Analiza ove borbe bila je jasna, Adesanya će ići na nokaut, a kako vrijeme bude prolazilo, “grinderski” karakter Tavaresa trebao bi dolaziti do izražaja. No, “The Last Stylebender” je iznenadio na polju gdje je rijetko tko očekivao da bi mogao, na polju kondicije. Osim toga, Adesanya se sjajno kretao kroz punih 25 minuta, čime je borbu uspio držati tamo gdje njemu u potpunosti odgovara. Tavares nije uspijevao doći do klinča, gdje će inače najjači, a udarci koje bi i pogodio nisu bili niti približno jaki koliko je potrebno za ugroziti protivnika.

Od početka borbe, Adesanya je bio onaj koji svojim nastupom zabavlja publiku i diže iste na noge. Njegov stand up znamo da je impresivan, no ovog puta od njega smo vidjeli podosta novih stvari, kao što je bio napad polugom na nogu u posljednjim sekundama prve runde. Dobar tempo uz fantastičan tajming udaraca Adesanya je nastavio prezentirati i u drugoj rundi, jednostavno ostavivši Tavaresa bez prave prilike za išta konkretno učiniti. Jednako se nastavilo i u trećoj, dok borac s Havaja napokon dolazi do svojih trenutaka u četvrtoj rundi. Napokon je došao do klinča, koji je rezultirao rušenjem, Adesanya na podu pokušava trokutom, ali Tavares se izvlači i napada iz gornje pozicije, no novozelandski borac ponovno impresionira novim tehnikama, tako što se sjajno izvukao i ponovno preuzeo kontrolu nad rundom. Ništa se nije promijenilo niti u posljednjoj dionici, gdje je Tavares pokušavao napasti, ali Adesanya je u ovoj borbi izgledao kao zreo borac spreman za najviše domete. Čista sudačka odluka, 50-45 dva puta te tek jednom 49-46, gdje je jedan sudac nekako uspio “izmisliti” rundu za Tavaresa. Nevjerojatan je napredak Adesanye, koji sada skače na profesionalni skor 14-0 i ulazi u Top 10 poredak srednje kategorije.

Dobili smo i dva nova pobjednika Ultimate Fightera, a prvi od njih je Mike Trizano, koji je u finalu lake kategorije bio bolji od Joea Gianettia. Bila je to vrlo izjednačena borba u prvoj i trećoj rundi, no uz potpunu dominaciju Trizana u drugoj. Jedan sudac čak je smatrao kako je Gianetti dobio ovu borbu, s čime se niti on sam nije složio, dok su druga dvojica presudila onako kako je trebalo, u korist Trizana, koji se prezentirao kao sjajan borac, odlične kontrole tempa i koji je zasluženo upisao ovu pobjedu. U pitanju je član tima Stipe Miočića. Drugi pobjednik dolazi iz perolake kategorije, a to je kanadski borac Brad Katona, inače član irskog SBG tima. Ovaj član tima Cormier je kroz sezonu prošao dvije borbe u kojima je bio autsajder, da bi u finalu potvrdio status favorita koji mu je napokon pripao te je dominacijom kroz sve tri runde upisao pobjedu nad Jayem Cucciniellom.

U perolakoj kategoriji održana je i najuzbudljivija borba večeri, ona u kojoj je Alex Caceres podijeljenom sudačkom odlukom došao do pobjede nad Martinom Bravom. Puno je tu akcije viđeno, a dojam je kako je Bravo radio konkretnije, posebno po pitanju grapplinga i nanošenja štete. S druge strane, Caceres je po običaju radio jako puno atraktivnih stvari te je možda baš to kod dva suca stvorila dojam da je on zaslužio pobjedu. Borba je bila vrlo uzbudljiva, statistika u potpunosti odvodi na stranu Brava i subjektivni dojam autora ovog teksta je da je Meksikanac zaslužio pobjedu. Ipak, ovog puta je sreća otišla na stranu Caceresa. Na glavnom programu je još viđena dominantna pobjeda Roxanne Modafferi nad Barb Honchak, koja je odlučena prekidom u drugoj rundi, a vrlo vjerojatno je kako će se 38-godišnja Honchak nakon ovoga umiroviti. Sve je otvorila borba u kojoj je došlo do još jedne podijeljene odluka, a njome je Alessio Di Chirico upisao pobjedu u borbi protiv Juliana Marqueza.

Uvodni program sadržavao je šest borbi. Montana De La Rosa je prekidom pred kraj treće runde savladala Rachael Ostovich, Luis Pena je ekspresno završio Richiea Smullena, a John Gunther je u vrlo zabavnoj borbi odlukom savladao Allana Zunigu. Odluka je pobjedu donijela Bryceu Mitchellu protiv Tylera Diamonda, a čak četvrti “split decision” ovog carda pripao je Stevenu Peterson protiv Matta Bessettea. Sve je otvorila borba u kojoj je Gerald Meerschaert savladao Oscara Piechotu prekidom krajem druge runde, nakon što je Poljak, dominirao cijelu prvu dionicu.

Ultimate Fighter 27 Finale – Rezultati

Israel Adesanya def. Brad Tavares – jednoglasna sudačka odluka
Mike Trizano def. Joe Giannetti – podijeljena sudačka odluka
Brad Katona def. Jay Cucciniello – jednoglasna sudačka odluka
Alex Caceres def. Martín Bravo – podijeljena sudačka odluka
Roxanne Modafferi def. Barb Honchak – TKO (R2 3:32)
Alessio Di Chirico def. Julian Marquez – podijeljena sudačka odluka

Montana De La Rosa def. Rachael Ostovich – SUB (R3 4:21)
Luis Peña def. Richie Smullen – SUB (R1 3:32)
John Gunther def. Allan Zuñiga – većinska sudačka odluka
Bryce Mitchell def. Tyler Diamond – većinska sudačka odluka
Steven Peterson def. Matt Bessette – podijeljena sudačka odluka
Gerald Meerschaert def. Oskar Piechota – SUB (R2 4:55)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI