Adesanya na bodove savladao Silvu, priredba donijela pregršt prekida

UFCIZDVOJENA VIJEST 10.02.2019 07:19h Autor:

Israel Adesanya i Anderson Silva

U Melbourneu je održan UFC 234 borilački event, koji je u svojoj glavnoj borbi donio pobjedu Israela Adesanye nad Andersonom Silvom. Osim toga, viđeno je pregršt sjajnih borbi, gdje prije svega vrijedi spomenuti pobjede novih mladih “contendera”, Rickya Simona, Montane De La Rose i Jima Crutea.

Iako je ostajanje bez borbe Roberta Whittakera i Kelvina Gasteluma bilo ogroman udarac za UFC, nije bilo previše vremena za očajavanje jer program je startao vrlo brzo nakon te ružne vijesti. Israel Adesanya i Anderson Silva preuzeli su status glavne borbe i odradili su tri runde zanimljivog ispitivanja snaga. Upravo tako možemo nazvati ovu borbu koja je više protekla u pokušaju nadmudrivanja nego u otvorenim razmjenama, kakvima su se fanovi vjerojatno nadali. Bilo je tu pokušaja atraktivnih poteza, no oba ova borca su defenzivno previše dobro potkovana da bi takvi napravili štetu.

Adesanya je bio bolji, čemu vjerojatno najviše pridonosi činjenica da je mlađi i brži. Silvu je konstantno iz balansa izbacivao udarcima po nogama, zbog čega ovaj nije mogao držati potpunu koncentraciju te automatski smišljati napadačku kombinaciju. I pokraj toga, ogroman je bio respekt Adesanya prema Brazilcu. Primijetio je da ima način borbe u kojem pametno skuplja bodove te nije ulazio otvorenije, da ne primi nešto iz Silvinog raznolikog repertoara udaračkih tehnika. Od ozbiljnijih udaraca vidjeli smo tek nekoliko kombinacija, češće od Adesanye nego Silve, no mora se priznati kako je borba bila podosta pasivna. Da u pitanju nisu ova dva borca, za koje znate da im treba dijelić sekunde za napraviti nešto spektakularno, nema sumnja kako bi došlo do negodovanja s tribina. Ovako je publika glasno pozdravila borce, a pobjedu je čistom jednoglasnom sudačkom odlukom uzeo Adesanya. Tek jedan sudac smatrao je kako je Silva uzeo jednu rundu, vjerojatno drugu.

S početka uvodnog programa na sunaslovnu borbu došao je duel Landa Vannate i Marcosa Mariana, a isti nije potrajao dugo. Vannata je dobio novi ugovor unatoč samo jednoj pobjedi u šest UFC borbi, a odmah ovdje je pokazao kako je to bio dobar potez promocije. Upisao je pobjedu tako što je dominirao od početka, a u jednom trenutku borbu odvodi na pod. Tamo je prvo radio udarcima, dok nije primijetio priliku uhvatiti ruku svog protivnika te je borbu završio kimurom, samo pet sekundi prije kraja prve runde.

Najveću pobjedu dosadašnje karijere upisao je Ricky Simon, koji je prekinuo sjajan niz Rania Yahye. Ovaj mladić savršeno se pripremio za sve opasnosti koje nudi grappling velemajstor iz Brazila. Taktika se svodila na držanje distance i eksplozivne napade, koje je započinjao direktom. Yahya je tu dobro odgovarao, sve do trenutka kada sjeda prva prava kombinacija Simona, koja Yahyu šalje na pod i baca ga u nepovoljnu situaciju do kraja runde. Nekoliko puta bio je u opasnosti, ali Simon se nije žurio pod svaku cijenu borbu završiti. Slično se, ali uz manje opasnih udaraca, odvila i druga runda, dok je u trećoj Yahya napokon došao do prilike. Otvorio je udarcem nogom, skratio distancu te povukao gard, nakon čega je počeo raditi na trokutu. Ipak, Simon je i na to bio spreman te se izvukao pametnim kretanjem. Simon je znao da ima uvjerljivo vodstvo, posljednju rundu radio je na sigurno i tako borbu priveo kraju. Pobjedu je uzeo čistom jednoglasnom sudačkom odlukom.

Jedina ženska borba na programu donijela je treći UFC nastup i treću UFC pobjedu Montane De La Rose. 23-godišnjakinja je od samog početka borbe pokazala kako je kvalitetnija od Nadie Kassem. Australka je, s druge strane, prezentirala veliku srčanost, no još uvijek nema kvalitetu za suprotstaviti se rangiranim borkinjama. De La Rosa je vrlo lako borbu odvodila na pod, gdje je u potpunosti njen svijet. Zapravo, prvi odlazak na pod možemo smatrati greškom Kassem u pokušaju atraktivnog poteza. U pitanju je leteća poluga na ruci (flying armbar), koja joj nije upalila, nego ju je dovela u nezavidnu poziciju. Unatoč potpunoj dominaciji, De La Rosa nije uspjela doći do prekida u prvoj rundi. Zato je uspjela u drugoj, gdje je ponovno brzo došla do rušenje te krenula raditi na završnici. Nekoliko puta dolazila je do sjajnih zahvata, ali bez predaje njene protivnice. Ipak, Kassem je morala odustati sredinom runde, kad De La Rosa hvata polugu na ruci, a ova verbalnom reakcijom predaje borbu. Treća je to pobjede De La Rose u tri UFC borbe i sve pobjede došle su prekidom. Ovo je svakako djevojka koju vrijedi pratiti.

Mladi australski supertalent, Jim Crute, otvorio je glavni program pobjedom protiv Sama Alveya. Očekivalo se kako će to biti borba u kojoj dva stand up borca pokušavaju jedan drugog završiti, ali nije sve odmah krenulo tako. Prva runda prolazi u ispitivanju snaga, da bi prvi pravi udarac Crutea završio točno na bradi Alveya i ovaj je u problemima. Gubi ravnotežu, ali brzo se vraća na noge i nastavlja borbu. Crute nakon toga pokušava nogom, koju Alvey hvata i to koristi za odvesti borbu na pod. Tamo se ipak Crute bolje snalazi i okreće poziciju. Brzo nakon toga Crute čak dolazi u položaj odakle može pogađati snažne udarce te sve što Alvey radi je pokušaj blokiranja istih. To mu je dobro išlo i činilo se da bi se mogao vratiti u borbu, no onda dolazi prerana reakcija vjerojatno najboljeg MMA suca u ovom trenutku. Marc Goddard uskočio je i prekinuo borbu, na što je potpuno svjesni i sabrani Alvey naprosto poludio. Činjenica je kako je većinu udaraca blokirao i ovo nikako nije bila situacija za prekid te je čak i gurnuo suca u jednom trenutku. Vidjeti ćemo hoće li biti ikakvih sankcija UFC-a zbog ovog poteza. Crute je priznao kako smatra prekid uranjenim te je dodao kako namjerava polako graditi svoju karijeru i idući se puta boriti tek kada Octagon ponovno dođe u Australiju. Za očekivati je da bi to moglo biti sredinom ili krajem ljeta.

Uvodni program otvoren je atraktivnom pobjedom vrlo talentiranog Devontea Smitha nad Dong Hyun Maom, Shane Young je pred svojim navijačima sudačkom odlukom savladao Austina Arnetta, dok je Kai Kara France došao do pobjede u najizjednačenijoj borbi večeri. Podijeljenom odlukom uzeo je pobjedu nad Raulianom Paivom. Kyung Ho Kang završio je Teruta Ishiharu u prvoj rundi, kao i Jalin Turner Callana Potera. Program je otvoren borbom bantam kategorije, u kojoj je Jonathan Martinez savladao Wulijia Burena.

UFC 234 – Rezultati

Israel Adesanya def. Anderson Silva – jednoglasna sudačka odluka
Lando Vannata def. Marcos Mariano – SUB (R1 4:55)
Ricky Simon def. Rani Yahya – jednoglasna sudačka odluka
Montana De La Rosa def. Nadia Kassem – SUB (R2 2:37)
Jimmy Crute def. Sam Alvey – TKO (R 1 2:49)

Devonte Smith def. Dong Hyun Ma – TKO (R1 3:49)
Shane Young def. Austin Arnett – jednoglasna sudačka odluka
Kai Kara-France def. Raulian Paiva – podijeljena sudačka odluka
Kyung Ho Kang def. Teruto Ishihara – SUB (R1 3:59)
Jalin Turner def. Callan Potter – KO (R1 0:53)
Jonathan Martinez def. Wuliji Buren – jednoglasna sudačka odluka

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI