Završio ADCC: Čudesni Gordon Ryan pokorio kategoriju, ali zapeo u finalu apsolutne

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 25.09.2017 02:03h Autor:

Marcus Almeida i Gordon Ryan

ADCC svjetsko prvenstvo 2017. godine svakako će ostati zapamćeno po prvom nastupu Gordona Ryana, koji je došao s velikim očekivanjima, a njih je u potpunosti opravdao. Zapravo, ostao je samo na korak od maksimalnog uspjeha koji jedan borac može postići na najvećem svjetskom grappling natjecanju.

22-godišnji Ryan je se ovdje pojavio nakon što je osvojio tri Eddie Bravo Invitational turnira, čime se iskazao na američkoj sceni. Ovaj učenik Garrya Tonona je jednostavno oduševio svojim talentom i veliko je bilo zanimanje oko toga što će napraviti na svom prvom ADCC-u, najvećem svjetskom grappling natjecanju, gdje dođu svi najbolji borci iz Brazila te iz ostatka svijeta. Ryan je došao i jednostavno pokorio kategoriju do 88 kilograma.

Već u prvom kolu dobio je težak ispit u obliku Dillona Danisa, a nakon početnog grča je ipak uspio doći do pobjede na bodove. Nakon toga se opustio te je iduću borbu dobio prekidom, dok je u polufinalu opet bio bolji na bodove. Došao je do finala i susreta protiv svog velikog američkog konkurenta, Keenana Corneliusa. Njega je savladao prekidom nakon 12 minuta, u trenutku kada je po bodovima vodio 4:0 i na veliki je način riješio svoj prvi ADCC, barem kada je u pitanju njegova kategorija. No, to nije bilo sve.

Ryan je nastupio i u turniru apsolutne kategorije, gdje je impresivno došao do finala s tri pobjede prekidom. Ipak, tamo ga je 6:0 po bodovima zaustavio Felipe Pena, osvajač srebra u kategoriji do 99 kilograma. No, za svoj prvi ADCC, Ryan je odradio fantatično i dokazao je kako nije samo “američka priča”, nego da je u pitanju vjerojatno jedan od najtalentiranijih grapplera koji su se ikad pojavili i svakako je prvo ime ovog turnira.

Titula teške kategorije pripala je Marcusu Almeidu, koji je u finalu bio bolji od branitelja naslova, Orlanda Sancheza. Almeidi je također pripala bronca u apsolutnoj. Do 99 kilograma je slavio Yuri Simoes, koji je savladao Penu. Simoes je na prošlom ADCC-u uzeo titulu do 88 kilograma. Najbolji do 77 kilograma bio je JT Torres, dok je u najnižoj kategoriji slavio Rubens Charles, koji je tako osvojio svoj treći ADCC u nizu. To je u povijesti uspjelo jedino Royleru Gracieu i Marcelu Garciji.

U finalu ženske kategorije do 60 kilograma, titulu je uzela Gabi Garcia koja je u očekivanom finalu bila bolja od Talite Nogueire. Za Gabi je to treća titula u posljednje četiri godine. Najbolja do ispod 60 kilograma bila je Beatrix Mezquita, koja je tako naslijedila MacKenzie Dern, koja je ovog puta eliminirana već u prvom kolu.

Vrijedi spomenuti kako je Dillon Danis, nakon eliminacije u prvom kolu kategorije, nastupio i u apsolutnoj kategoriji. Tamo je prošao prvi krug, ali je eliminiran na idućoj stepenici, odnosno u četvrtfinalu. U apsolutnoj se iskušao i Chael Sonnon, no eliminiran je u prvom kolu.

ADCC 2017 – Osvajači medalja

Muški do 66 kilograma
1. Rubens Charles (BRA), 2. AJ Agazarm (USA), 3. Paulo Miyao (BRA)

Muški do 77 kilograma
1. JT Torres (USA), 2. Lucas Lepri (BRA), 3. Vagner ROCHA (USA)

Muški do 88 kilograma
1. Gordon Ryan (USA), 2. Keenan Cornelius (USA), 3. Xande Ribeiro (BRA)

Muški do 99 kilograma
1. Yuri Simoes (BRA), 2. Felipe Pena (BRA), 3. Jackson Souza (BRA)

Muški preko 99 kilograma
1. Marcus Almeida (BRA), 2. Orlando Sanchez (USA), 3. Roberto Abreu (BRA)

Žene do 60 kilograma
1. Beatriz Mesquita (BRA), 2. Bianca Basilio (BRA), 3. Michelle Nicolini (BRA)

Žene preko 60 kilograma
1. Gabi Garcia (BRA), 2. Talita Nogueira (BRA), 3. Jessica da Silva Oliveira (BRA)

Muški apsolutna
1. Felipe Pena (BRA), 2. Gordon Ryan (USA), 3. Marcus Almeida (BRA)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI