Zabrinjavajuće znanstveno istraživanje na temu skidanja kilograma: “Smanjena snaga stiska ruke, gušći urin…”

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 22.10.2018 12:20h Autor:

Khabib Nurmagomedov

Prekomjerno skidanje kilograma je bez ikakve sumnje problem broj jedan MMA sporta u ovom trenutku! Gotovo da ne prođe veća borilačka priredba da neki od glavnih aktera ne uspije zadovoljiti gornju granicu svoje kategorije radi ekstremnog skidanja kilograma kojim ugrožavaju svoje zdravlje. UFC pokušava smisliti način na koji bi ublažili negativne posljedice “weight cuta”, no za sada nemaju nikakvo konkretno rješenje.

Koliko je zapravo štetno skidanje kilograma i dehidracija prije meča u borilačkom sportu dovoljno govori zaključak jedne od najnovijih znanstvenih studija na tu temu. Znanstveni rad, koji je objavljen u američkom “Journal of the American Society of Exercise Physiologists” časopisu, pod naslovom “Physiological Function is Not Fully Regained With 24 Hours of Rapid Weight Loss in Mixed Martial Artists“ autora Erika Magrakena, pokazuje da borci u 24 sata ne mogu vratiti u potpunosti svoje fiziološke funkcije u optimalno stanje da bi nastupali u borbi.

Magraken je proveo istraživanje na dvanaest amaterskih MMA boraca koji su skidali značajnu količinu kilograma uoči svojih nastupa. A zaključci su zabrinjavajući. Naime, borci u potpunosti ne mogu vratiti niti neke osnovne fizičke pokazatelje poput snage stiska ruke i slično. Posljedice na neke od parametara životnih funkcija tijela su također zabrinjavajuće. Dobar primjer je gustoća urina koja je u trenutku ulaska u borilište i dalje značajno previsoka u odnosu na normalne pokazatelje iste individue.

“Samo 16.7 posto boraca se uspije u potpunosti rehidrirati tijekom 24 sata, od službene vage pa sve do ulaska u borilište. No, niti jedan  pokazatelj se nije u potpunosti vratio u normalu. Pa je tako borcima u prosijeku slabiji stisak ruke za čak 4.6 posto u odnosu na njihova normalna mjerenja. Također smo pronašli i značajno povećanje gustoće urina koje smo direktno povezali sa smanjenim performansama sportaša i gubitkom borbe u konačnici.”

“Zaključak je da programi kojim sportaši vraćaju izgubljene kilograme nakon službene vage u potpunosti ne uspijevaju vratiti sve fizičke i fiziološke funkcije kod sportaša i mogu dovesti do negativnih posljedica na njihove performanse”, zaključuje se u članku.

U nastavku možete pogledati tablicu iz znanstvenog rada koja pokazuje neke od pokazatelja mjerenih kod 12 MMA boraca.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI