Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Velika vijest za grappling: Ju-jitsu se priprema za Olimpijske igre 2024.! | Fight Site

Velika vijest za grappling: Ju-jitsu se priprema za Olimpijske igre 2024.!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 26.10.2017 10:52h Autor:

Ilustracija

Poznati portal za grappling Flograppling.com, javlja odličnu vijest za sve ljubitelje grapplinga.

Informacija, koju je prvi objavio poznati BJJ komentator Mohammed Al Housani, kaže kako je predsjednik Internacionalne ju-jitsu federacije naložio nacionalnim organizacijama da pripreme dokument za Međunarodni Olimpijski odbor u kojem su navedene i objašnjene sve odrađene pripreme kako bi ovaj sport mogao sudjelovati na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Naglašavamo da se radi o ju-jitsuu, a ne o brazilskoj jiu-jitsi. Internacionalna ju-jitsu federacija je oformljena 1977. godine i nadležna je za nadgledanje tri različite borilačke discipline: “Fighting system”, “Duo system” i “Nawaza ju-jitsu” – koju JIIF prepoznaje i kao brazilsku jiu-jitsu.

Naime, “Navaza ju-jitsu” je prema stilu i pravilima gotovo identična jiu-jitsi. Mečevi traju 6 minuta, a bodovi se dobivaju na temelju rušenja i kontrole pozicija, a dvoboji se završavaju gušenjima i polugama. Velika razlika je ta što su natjecatelji podijeljeni isključivo prema težinskim kategorijama, a ne prema boji svog pojasa. Na Svjetskim igrama 2017., gdje je ju-jitsu bio jedan od sportova, natjecatelji su bili podijeljeni u sljedeće kategorije… muškarci: -62kg, -69kg, -77kg, -85kg, -94kg, +94kg, otvorena kategorija i žene: -55kg, otvorena kategorija.

Ipak, analitičari procjenjuju da je 2024. ipak malo nerealna kao godina u kojoj bi ju-jitsu mogao već biti punopravni sport na Olimpijskim igrama, koje se tada održavaju u Parizu. No, i sama činjenica da se nacionalne organizacije pripremaju za tako nešto govori kako se takva vremena ipak približavaju.

Problem su i dalje nacionalne organizacije ju-jitse, koje su i dalje u formi udruga ili privatnih kompanija, a nisu dio nacionalnih olimpijskih odbora, kao državno oformljena tijela. Upravo na tom tehničkom dijelu treba najviše raditi kako bi ju-jitsu zaista u skorom vremenu stigao do Olimpijskih igara.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI