Upoznajte Bellator (2): Perolaka i laka kategorija (VIDEO)

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 09.07.2015 17:49h Autor:

Daniel Straus i Patricio Freire

Današnje upoznavanje s Bellatorom vodi nas u njihove možda i najzanimljivije te kvalitetom dvije najbolje kategorije, perolaku i laku.

Može se reći kako je posljednjih godina laka kategorija bila nešto što se u Bellatoru može zvati kraljevskom. Dva meča Eddiea Alvareza i Michaela Chandlera ušli su u povijesti organizacije, a oba su bila nominirana na gotovo svim dodjelama MMA nagrada, u kategoriji najbolje borbe te godine.

Odlaskom Alvareza, situacija se malo promijenila. Propao je najveći planirani Bellator event u povijesti, kojeg je trebalo predvoditi završno poglavlja duela ta dva borca, a Chandler je automatski doživio pad i organizacija ima novog prvaka. No, i par zanimljivih nadolazećih boraca.

Perolaka kategorije je već nekoliko godina zapravo kategorija tri borca, Patricia Freirea, Daniela Strausa i Pata Currana. Sva trojica su nosila pojas prvaka, a unutar trojca je odrađeno čak sedam međusobnih borbi. No, i ova kategorija također ima nekoliko pravih dragulja, čije se nove borbe s nestrpljenjem čekaju.

Perolaka kategorija

Prvak: Patricio Freire

28-godišnji Brazilac napokon ima ono što je po mnogima već ranije trebalo biti njegovo. Borac sjajnog pro skora 24-2 jednom je bez napada na pojas ostao pomalo čudnom podijeljenom odlukom protiv Joea Warrena, a kad je početkom 2013. tu priliku izborio, ponovno je presudila podijeljena odluka, u jednom fantastičnom meču protiv Pata Currana. Činjenica je da je 'Pitbull', da su mu se potrefili drugi suci na borbama, danas mogao imati savršen skor 26-0, a to puno govori. Titulu je prošle godine napokon oteo Currana, nakon toga završio Strausa, da bi onda i nokautirao Daniela Weichela, koji je do tog trenutka u Bellatoru bio 4-0. Ovog trenutka djeluje nezaustavljivo!

Glavni kandidati za vrh: Pat Curran, Daniel Straus, Daniel Weichel, Georgi Karakhanyan

Straus i Curran su jednostavno legende ove organizacije. Međusobno su se borili tri puta (2-1 za Currana), a protiv Freirea se svaki borio po dva puta (Straus 0-2, Curran 1-1). Oba su bili prvaci, a zajedno imaju čak 28 Bellator borbi. Iako su u posljednjih godinu dana oba izgubili od prvaka, oni su konstantno tu, imaju pobjede u svojim posljednjim borbama i nikad ih se ne smije otpisati. A i Curran ima sve reference za trilogiju protiv prvaka.

Weichel je isto već neko vrijeme tu, a Nijemac je početkom godina savladao Currana te s Bellator skorom 4-0  dobio priliku napasti pojas. No, tamo je totalno rasturen od Freirea te nokautiran, tako da je i on sad postavljen sa strane. Inače je riječ o "submission majstoru", koji je čak 21 put u karijeri protivnika prisilio na predaju.

Onaj posljednji te ujedno i budući izazivač je Georgi Karakhanyan. Trebao se za pojas boriti prošli mjesec, no ozljeda križnih ligamenata ga je udaljila te je umjesto njega nastupio gore spomenuti Weichel. Trenutno je situacija takva da se ne zna kad bi mogao biti nazad, no bivši WSOF-ov prvak (bez pojasa ostao prošle godine) će sigurno dobiti priliku odmah se boriti za pojas. A izborio ju je impresivnom pobjedom nad Bubbom Jenkinsom. Inserte te borbe, kao i one između Strausa i Freirea, možete vidjeti u videu priloženom ispod teksta.

Najveći potencijali: Goiti Yamauchi, Bubba Jenkins

Yamauchi je neka nova verzija Lyota Machide, u malom manjoj izvedbi. Brazilski borac rođen je u Japanu, a u Brazil je pristigao s roditeljima kad je imao tri godine. Već s devet godina počeo je trenirati BJJ, a otac ga je pored toga usmjeravao i u Muay Thaiu te karateu, a istovremeno je radio i hrvanje. Iako su mu tek 22 godine, njegov pro skor je već 18-2 (4-1 u Bellatoru),  a slavio je i u sedam amaterskih borbi. Prije dva tjedna trebao je nastupiti u najvećoj borbi dosadašnje karijere, protiv Pata Currana, no ozljeda je to onemogućila. Sigurno najveći svjetski potencijal perolake kategorije u ovom trenutku.

Jenkins je prije svega sjajan hrvač, o kojem se već raspitivao i UFC. Početkom godine je došao do prilike boriti se za mjesto izazivača, no jedna greška ga je koštala poraza od Karakhanyana. Još uvijek je vrlo mlad (27) te ima priliku s vremenom i to popraviti.

Laka kategorija

Prvak: Will Brooks

Brooks je šutio i radio. Osvojio je 9. Bellatorov turnir s tri pobjede sudačkom odlukom te tako došao do pozicije izazivača i čekao. Ona se pojavila nakon što je Eddie Alvarez prešao u UFC, a kao veliki autsajder, Brooks je savladao Michaela Chandlera, najveću zvijezdu organizacije, podijeljenom sudačkom odlukom. Repovi zbog te odluke su ostali, njih dvojica su se našli ponovno, a Brooks je tad doslovno uništio Chandlera, ubivši mu volju te se bivši prvak u četvrtoj rundi više nije niti borio. Naslov je obranio još jednom, protiv Davea Jansena te sad čeka idućeg protivnika. Pro skor ovog člana ATT-a je 16-1, izuzetno je zanimljiv i sigurno je trenutno u samom vrhu svjetskog MMA-a.

Glavni kandidati za vrh: Michael Chandler, Dave Jansen, Melvin Guillard, Marcin Held

Do prije godinu dana, Chandlera su mnogi smatrali možda i najboljim borcem svijeta do 70 kilograma. Unatoč tome što je doživio prvi poraz u karijeri, podijeljenom odlukom od Eddiea Alvareza, to se nije mijenjalo, a u borbu protiv Willa Brooksa ušao je kao veliki favorit. No, prošla godina je apsolutno za zaborav. Dva poraza od Brooksa, čime je došao do tri uzastopna, apsolutno su bacili njegovu karijeru par stepenica niže. Prošli mjesec se vratio i opet smo vidjeli starog Michaela, koji je u nešto više od dvije minute ugušio Dereka Camposa. Čekamo iduće izazove i novu borbu s Brooksom.

Jansen je također svoju priliku iskoristio prije tri mjeseca, ali kad ti je skor u organizaciji 7-1, i kad ti je to prvi poraz, i dalje si pri samom vrhu. Problem mu je izuzetna nepopularnost kod fanova, štoviše zovu ga najdosadnijim borcem u Bellatoru, no njegov skor ga drži tu gdje je. Bilo bi ga zanimljivo vidjeti protiv Chandlera.

Melvin Guillard je nova akvizicija, nakon neuspješne epizode u WSOF-u, a gledajući na njegove ime, ne bi trebalo čuditi da mu jedna impresivne pobjeda donese priliku napasti pojas. Tu je i Marcin Held. 23-godišnji Poljak (21-3) nije poražen dvije godine, a trenutno se nalazi unutar niza od pet pobjeda. Za očekivati je da bi on mogao biti postavljen za idućeg Brooksovog protivnika. Izuzetno brz i opasan borac, čije vrijeme zapravo tek dolazi.

Najveći potencijali: Brent Primus, Derek Anderson

Iako u ovom trenutno nema boraca za koje se čini da bi mogli brzo iskočiti, ova dva imena su se ipak istakla. Primus prije svega zbog tri pobjede prekidom u prvoj rundi, no budući da su protivnici bili slabiji borci (sva trojica s ugovorom na jednu borbu), još uvijek se ne zna koliko zapravo ovaj momak može. Crni je BJJ pojas, s dosta velikim uspjesima na nacionalnoj američkoj sceni.

Anderson je zapravo onaj kojeg treba promotriti bolje. 25-godišnjak je impresivno debitirao savladavši Patrickya Freira (brata prvaka perolake kategorije), no u travnju prošle godine doživljava prvi poraz u karijeri, kad nije imao prevelike šanse protiv Marcina Helda. To je malo umanjilo početni impresivan dojam, no riječ je o još uvijek mladom borcu, koji ima jako puno prostora za napredak.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI