Treba “se rokati”, a nikako pušiti travu!

Ostale vijesti 23.05.2012 13:05h Autor:

Marihuana i Testosteron

Marko Petrak komentira nepravednu odluku Atletske Komisije Nevade da UFC-ovog borca Nicka Diaza suspendira na 12 mjeseci zbog pušenja trave.

Kao veliki fan Nicka Diaza pokušao sam se suzdržati od komentiranja skandalozne odluke Atletske Komisije Nevade o suspenziji UFC-ovog borca na period od 12 mjeseci i oduzimanju 30 posto od njegovih primanja za dvoboj protiv Carlosa Condita. Nisam htio da se komentar protumači kao pristran samo zato što braću Diaz zaista poštujem kao borce koji su slobodnoj borbi donijeli mnogo fanova i koji svaki put u kavezu ostave srce i dušu pritom demonstrirajući sjajnu tehniku, što u parteru, što na nogama.

No, zbog samog sporta kao takvog se ne smije šutjeti jer trenutačna politika UFC-a i Atletskih Komisija (posebno u Nevadi) nikako ne ide u prilog slobodnoj borbi i njezinom statusu sporta koji pokušava pridobiti naklonost “main streama”. Valja naglasiti da je na UFC-u posebna odgovornost, ne samo zato što se radi o najvećoj i najjačoj MMA promociji na svijetu, nego i zato što su u proteklih nekoliko godina učinili sve da bi uništili preostalu konkurenciju. U tome su uglavnom i uspjeli, no taj uspjeh donosi i golemu odgovornost koja sada leži upravo na njihovim leđima. Oni su apsolutni gospodari sporta u cijelosti. Prešutno toleriranje dopinga koje je i dalje na snazi u UFC-u, dugoročno će MMA-ju donijeti mnogo lošega, a američkoj promociji bi se u konačnici moglo obiti o glavu. Da su toga svjesni u vrhu UFC-a, pokazuje i posljednja izjava Dane White koji je najavio da će sama promocija krenuti s testiranjima boraca u svrhu “spašavanja sporta”. Dok takva praksa zaista i ne krene s realizacijom, pripisat ćemo ovu najavu samo još jednom snalažljivom PR spinu predsjednika UFC-a s obzirom da je doping zaista postao gorući problem zbog kojeg se UFC svakodnevno mora pravdati sve oštrijoj javnosti, a vrlo vjerojatno i svojim sponzorima koji dalekosežno neće trpjeti ulaganja u “prljav sport”.

No, da se vratimo na pravu temu ovog teksta i nepravdu koja se prelomila preko leđa Nicka Diaza. Čovjek je dobio 12 mjeseci suspenzije za pušenje trave naspram 9 mjeseci kazne Chaelu Sonnenu ili Alistairu Overeemu za očigledno varanje i uporabu dopinga koji je obojici donio (trebalo donijeti) prednost u službenim mečevima. Zvuči zaista nerealno, no vjerovali ili ne, tako je presudila ista Atletska Komisija – ona u Nevadi. Da stvar bude još bizarnija, Sonnenu i Overeemu su članovi Komisije zažmirili na otegotne okolnosti, dok je Diaz očito kažnjen za neke olakotne, koje su mu trebale ići u prilog. Sonnen je, naime, lagao pod prisegom da je za uporabe testosteronske terapije dobio dopuštenje glavnog čovjeka Komisije, Keitha Kizera, što je ovaj na suđenju kasnije demantirao. Krivicu za svoje poteze je svalio i na veterana MMA-ja Matta Lindlanda, koji mu je navodno rekao “kako u službenom upitniku ne treba spomenuti činjenicu kako se svakodnevno pika testosteronom”. Za sve ove bezočne laži je “nagrađen” sa samo devet mjeseci prinudnog odmora nakon čega se je dobio licencu i vratio se u UFC.

Alistair Overeem je postupio još gore, a Komisiju je nakon nedavnog doping skandala “kupio” kulturnim ponašanjem na samom saslušanju. Ne sumnjamo uopće da Nick Diaz nije imao uglađene manire i elokventan rječnik kao Nizozemac, no to ne mijenja činjenice. One su vrlo jasne i prilično nedvosmislene ako razmišljate vlastitim mozgom. Overeem je najprije pobjegao iz zemlje da bi izbjegao testiranje što je prilično podmuklo opravdao bolešću svoje majke, a u međuvremenu je medijima i “hejterima” trljao u lice činjenicu da je na koncu ipak prošao doping test baš kao i svaki puta do tada u karijeri. Zaboravio je spomenuti da je godinu i pol dana izbivao iz SAD-a i odrađivao gaže u Japanu iako je u Strikeforceu držao teškaški pojas u svom vlasništvu. Razlog su, dakako, bile strože doping kontrole “preko Velike Bare” koje je svim silama želio izbjeći s obzirom da je u tom periodu nabujao poput tijesta u kojem ima previše kvasca. Sve mu se to vratilo poput bumeranga samo nekoliko tjedana prije dvoboja za titulu prvaka protiv Juniora dos Santosa kada je njegov T/E omjer odletio u svemir. No, Nizozemac je pred Komisijom mrtvo hladno krivnju prebacio na neke druge – ovaj put na svog doktora koji mu je bez njegovog znanja uštrcao sintetički testosteron. Samo se poslužio dobrim starim receptom koji smo čuli i od Sonnena i od King Moa i od Chris Santos. Svim ovim dopingiranim borcima bio je kriv netko drugi, netko tko im je podvalio nešto nelegalno, a oni jadni nisu imali pojma kako odjednom imaju toliko snage, izdržljivosti i mišića. Naravno, prozirna opravdanja su Overeemu donijela uspjeh – dobio je samo devet mjeseci kazne nakon čega će se “na mala vrata” vratiti u UFC.

Nick Diaz, koji ima dozvolu za konzumiranje marihuane u državi Kaliforniji, je dobio drakonskih 12 mjeseci vjerojatno jer je izabrao pošteniji način obrane. Umjesto da tvrdi kako mu je netko drugi puhnuo dim džointa u lice ili kako mu je netko u cigarete podvalio travu, Diazovi odvjetnici su se poslužili legitimnim argumentima. Osim što ovaj UFC-ov borac ima dozvolu za konzumiranje marihuane u medicinske svrhe jer ima problema s anksioznošću (u državi Californiji), taktika obrane je bila osporiti pozitivne učinke konzumacije THC-a u samom meču. Dakako, svakom normalnom i pametnom je jasno da napušen čovjek nema nikakvu prednost u MMA meču naspram onog tko nije pušio “maricu”. S druge strane, sasvim je jasno da 14 puta viša količina testosterona u tijelu poboljšava atletske sposobnosti sportaša. No, neovisno o ovim notornim činjenicama, Atletska Komisija je Diazu dala 12, a Overeemu 9 mjeseci kazne. Poruka je jasna – treba se “rokati” i krivnju svaljivati na trenere i doktore, a nikako nije dobro u slobodno vrijeme “popušiti” džoint trave za koji, usputno rečeno, imaš recept doktora.

U gomili negativnih reakcija na ovakvu skandaloznu presudu Nicku Diazu, valja istaknuti poruku Victora Contea, jednog od osnivača laboratorija BALCO koji se bavio upravo problemima dopinga u sportu. Conte je prilično sažeto objasnio problem uporabe nedozvoljenih sredstava u slobodnoj borbi s naglaskom na nerazumijevanje problema od strane onih koji bi trebali znati samu njegovu srž – Atletske Komisije.

“Svi koji shvaćaju kako funkcioniraju anabolički steroidi znaju da sportaš u vrijeme uporabe nedopuštenih sredstava ne pruža svoj maksimum. Na primjer, sprinteri zapravo trče puno sporije dok su na steroidima jer su im mišići puno krući. Steroidi su, naime, odgovorni za proces povećanja stanica u tijelu zbog čega mišići kod sportaša izgledaju ‘napumpano’. No, upravo je to razlog zbog kojeg im se smanjuje funkcionalnost. Vrhunac svakog sportaša na steroidima stiže tek dva tjedna nakon što se skinuo s testosterona. Tada se sportašu povećava eksplozivnost i brzina. Stoga, testiranje boraca uoči same priredbe ili netom poslije nastupa, nema nikakvog smisla. Tada su se borci već skinuli s dopinga, maksimalizirali su njegovu dobit, a test će im biti čist. Deset tjedana pa sve do dva tjedna prije borbe jest period kada bi Atletska Komisija trebala testirati borce. Čini se kako im nedostaje osnovnog znanja o tome kako funkcionira testosteron koji oni zloupotrebljavaju.”

Mislimo da ovome zaista nije potrebno ništa dodati. Jedini koji padaju na doping testu su oni zaista nesmotreni ili previše bahati. Ostali će pro
ći nekažnjeno. Do kada?

Marko Petrak

[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI