Silva progovorio po posljedicama duge karijere: “Imam 8 od 10 simptoma oštećenja mozga!”

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 07.02.2019 16:49h Autor:

Wanderlei Silva/ Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC

Oštećenje mozga, traume i posljedice koje borilački sport ostavlja na tijelo profesionalaca i s kojima se ti isti sportaši moraju suočavati nakon završetka karijere, je nešto o čemu se previše ne piše i ne govori. Ipak, posljednjih godina znanstvenici su stigli do napretka u nekim istraživanjima, a i ova nekoć poptuno “tabu” tema je sve češće na meniju.

Legendarni Pride prvak i UFC veteran Wanderlei Silva je još 2016. godine u jednom intervjuu ustvrdio:

“I dalje ne znamo posljedice koje nam ostavlja naša profesija, posljedice na naše tijelo i naš mozak. Nekada prijateljima u šali kažem da je dobro što zaboravljam stvari jer uz one dobre, zaboravim i one loše. Ali ako stavimo šalu na stranu i govorimo o posljedicama udaraca na mozak, imao sam 12 od 15 simptoma oštećenja kada sam razgovarao sa stručnjakom na tom polju.”

Ova nas je izjava posjetila na njegov recentni intervju za brazilski portal “Vale Tudo” jer je praktički ponovio da osjeća velike posljedice karijere duge 23 godine.

“Bio sam na pregledu za glavu i od deset simptoma koje su tražili, ja imam osam. Naprimjer: promjene raspoloženja, zaboravljanje stvari, problemi sa spavanjem…Što sam više udaraca primao, manje sam ih mogao podnositi. Manje sam mogao provesti u ringu podnoseći te udarce na nogama. Vjerujem da i na treninzima treba ići lakše, treba se naporno i tvrdo sparirati, ali to ne može biti svaki dan. Ovo je poruka onima koji imaju mlade borce.”, objasnio je “Ubojica sjekirom”.

Brazilac je pristao da njegov mozak nakon smrti znanstvenici smiju iskoristiti za istraživanja. Naime, CTE bolest (kronična encefalopatija) se može dijagnosticirati tek nakon smrti osobe koja od nje boluje. Mnoga istraživanja pokazala su da CTE nije karakterističan samo za borce, igrači američkog nogometa imaju još veće i još teže posljedice radi konstantnih trauma mozga koje redovito doživljavaju tijekom karijere.

Silva je u rujnu 2018. godine poražen nokautom od Quintona “Ramapage” Jacksona. To mu je bio 7 nokaut u karijeri koji je doživio.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI