Samo jedna sezona američkog nogometa može trajno oštetiti mozak

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 03.05.2017 11:16h Autor:

Ilustracija

Iako se ne radi o vijesti direktno vezanoj za borilačke sportove, znanstveno istraživanje u časopisu “Neuroimage: Clinical” otkriva kakve posljedice za neurološki sustav sportaša može imati čak i kratak period u kojem je mozak izložen udarcima i traumama. Naime, istraživanje je provedeno na igračima američkog nogometa, a pokušalo se utvrditi kako tek jedna jedina sezona može utjecati na mozak sportaša.

Za potrebe istraživanje kojem je puni naziv bio “The Effect of Repetitive Subconcussive Collisions on Brain Integrity in Collegiate Football Players over a Single Football Season” angažirano je 20 NCAA igrača američkog notometa koji su tijekom jedne sezone u više navrata podvrgnuti raznim medicinskim testovima mozga. Oni su uključivali mnogobrojna MRI snimanja, a niti jedan od igrača tijekom sezone nije pretrpio potres mozga. Ipak, zaključci istraživanja su zabrinjavajući.

Prema njima, znanstvenici su zamijetili statistički značajne MRI promjene na mozgu koje su vrlo vjerojatno uzrokovane samo jednom jedinom sezonom NCAA američkog nogometa. Veće promjene na mozgu su pronađene kod sportaša koji su bili involvirani u češće i snažnije fizičke sudare, odnosno igrali su na takvim pozicijama. Konačni zaključak jest kako samo jedna sezona američkog notometa može utjecati na trajne funkcionalne i strukturalne promjene na mozgu sportaša.

Dakako, sličan zaključak se može primijeniti i na sportaše koji se bave borilačkim sportovima. Najviše su udarcima u glavu izloženi boksači, no ništa puno bolje nije niti kod kick boksača i MMA boraca. Upravo radi tih razloga mnogi borci su odlučili spariranje smanjiti na minimum čak i uz sve mjere zaštite poput kaciga i velikih rukavica.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI