Rickson Gracie promoviran u crveni BJJ pojas

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 07.07.2017 13:42h Autor:

Rickson Gracie

Asplutna ikona BJJ-a, jedan od najprepoznatljivijih borca u povijesti ovog sporta, ali i pionir slobodne borbe i Pride veteran, Rickson Gracie je u četvrtak, u 58. godini života, dobio “legendarni” crveni pojas – najveći stupanj koji uopće postoji u brazilskoj jiu-jitsi.

Na videu koji je emitirao Carlos Machado je vidljivo da je Rickson iznenađen što mu je ukazana takva čast, a u slavljeničkom govoru je najprije ustvrdio da će pojas još nekoliko godina ići u ladicu kako se ne bi osjećao povlašten jer dolazi iz obitelji Gracije.

“Trebam nešto reći. Ovo je za mene iznenađenje, nekada su iznenađenja dobra, ali nekada bi mogla biti bolja. Osjećam kako imam tako posebne ljude oko sebe u svijetu koji me okružuje, a to je svijet BJJ-a. Tako ste me iznenadili, teško mi je opisati koliko sam sretan, ali i ponizan. Kada sam zaslužio bilo koji pojas, isto sam se osjećao jer znam koliko je uloženo u ovaj sport od mene i od strane moje obitelji. Zahvalan sam na ovoj ukazanoj časti. Osjećam da je ovo odličan zalog za mene i ono što još planiram napraviti u širenju BJJ-a u svijetu”, rekao je razdragani Gracie.

No, kako se upravo on zalaže za standardizaciju BJJ-a kada se govori o promoviranju pojaseva, Rickson smatra da tek nakon 46 godina iskustva s crnim pojasem ima pravo na crveni. Stoga mu nedostaje još 6 godina da bi mu prema njegovim pravilima mogla biti ukazana ova čast. Drugi se s tim nisu složili.

“1977. sam s 18 godina dobio svoj crni pojas. Sada sam vlasnik crnog pojasa već 40 godina. Prema mom izračunu za svaku od prve tri crtice na pojasu mi je trebalo tri godine, to je ukupno devet godina. Za sljedeća tri stupnja treba po pet godina, to je 15, odnosno ukupno 24 godine. Sljedeća tri stupnja su po sedam godina, neki će računati drugačije, ali ja smatram da ti treba po sedam godina da bi dostigao 7., 8. i 9. stupanj. Kada sve zbrojite, treba vam 45 godina učenja za 9. stupanj. Tako da sebe i dalje vidim kao 8. stupanj, ne kao deveti. Nedostaje mi još nekoliko godina, sa 46 godina iskustva bi ga trebao dobiti. Želim da to bude standard, ne da se čini kako sam ga dobio preko reda”, rekao je Gracie.

Čitav video pogledajte u videu:

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI