Priča ima nastavak: Tai Chi majstor tvrdi da se suzdržavao da ne usmrti MMA borca (VIDEO)

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 08.05.2017 11:13h Autor:

Ilustracija

U egzibicijskoj borbi u kineskom Chengduu, pred brojnom publikom, snage su prije nekoliko dana odmjerili MMA borac i trener Xiaodong Xu i Tai Chi majstor Lei Wei. Radilo se o meču koji je preko noći postao viralan, a pogledali su ga milijuni  što borilačkih fanova, što znatiželjnika.

MMA borac navodno je krtizirao Tai Chi i izazvao one koji se njime bave na borbu, uz prednost da mogu sami birati pravila, dopustiti udarce u prepone i kopanje očiju, a obvezali su se i platiti vlastite liječničke troškove u slučaju bilo kakvih posljedica. Na koncu je dvoboj trajao desetak sekundi i loše je završio po Tai Chi majstora.

No, priča ima nastavak…

Najprije je poraženi i do nogu potučeni Lei Wei ustvrdio da poraz nije bio legitiman. Dapače, medijima je rekao kako nije želio pobijediti u tom meču jer bi to dovelo do “nestanka harmonije u njegovom životu”. U drugom intervjuu je objasnio “da se morao suzdržavati jer da je dao sve od sebe, ubio bi svog protivnika”.

“Nikada me nije niti dotaknuo dok smo bili na nogama. Dobio sam udace tek kada sam pao na pod. Trebam li nešto tu više objašnjavati?”, pita se majstor Tai Chija.

Ako ste mislili da je tu stalo, prevarili ste se. Naime, ljudi vole vjerovati u bajke, a kada te bajke imaju tradiciju, stvar je kudikamo gora. Thi Chi je drevna borilačka disciplina koja ima značajan kulturološki utjecaj u Kini. Ovakav sudar s realnošću, kakav se dogodio u dvoboju MMA borca i Tai Chi majstora, je uzrujao mnoge ljude. Neki od njih su i sami posvetili godine učenja Tai Chi tehnika, a sada ispada da su učili bezveze.

Pa se tako osnivač slavne online trgovine AliBaba, Jack Ma, koji je težak oko 30 milijardi dolara, upleo u čitavu priču. Naime, on je dugogodišnji učenik Tai Chija, a njegov osobni čuvar je majstor te vještine. Ovih je dana žestoko stao u obranu Tai Chija.

“Ovakva ulična borba ništa ne pokazuje. Teško je uspoređivati tehnike Tai Chija i MMA-ja. Pravila su tu drugačija, tako da je usporedba izvan svake pameti. To je kao da uspoređujete nogomet i košarku i zaključite da je nogomet inferiorniji jer se tamo zabija manje golova. To je kao usporedba kokoši i guske. Natjecanje bi trebalo imati neka pravila”, žestoko se ujzapurio Ma.

Njegov sunarodnjak i također multi miljarder Chen Sheng (inače u industriji pića  op.a) je otišao korak dalje u obrani ove kineske borilačke vještine. On je odlučio odvojiti 1.5 milijuna dolara za Tai Chi borce koji su spremni izazvati Xiaodong Xua s početka priče. Novac će se podijeliti na pet dijelova, a svaki tko izazove Xiadonga bi za pobjedu dobio 200 tisuća, a za poraz oko 70 tisuća dolara.

“Želim mu neke stvari objasniti. Izabrao je ekstremne metode kako bi provocirao kinesku tradicionalnu kulturu. Morat će platiti cijenu”, poručio mu je Sheng.

Bogataš je već okupio čitav niz majstora Tai Chija poput Lu Xinga, Wang Zhanhaija i Li Shangxiana koji su spremni krenuti u obračun s MMA borcem.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI