Pomaže li kaciga ublažiti udarce na sparinzima? Evo odgovora

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 22.09.2015 10:47h Autor:

Ilustracija

Pomaže li boksačka kaciga zaštiti glavu od štete, odnosne traume koju udarci čine mozgu? Radi se o vječnom pitanju koje nema konkretan odgovor te je tema mnogih diskusija.

Ono što je sasvim jasno jest da je kaciga učinkovita u sprječavanju posjekotina, ogrebotina i masnica pa je borci gotovo redovito nose u pripremnim tjednima prije samog ulaska u borilište. No, spriječava li traumu mozga koja se događa kao posljedica teških sparinga?

Tu se već mišljenja razlikuju. I dok neki smatraju da pomaže jer smanjuje jačinu udarca, drugi vjeruju da vam kaciga zapravo povećava volumen glave što je čini lakšom metom za protivnika.

No, istraživanje koje je proveo dr. Andrew S McIntosh s jednog sveučilišta u Australiji je ipak pokazalo da kaciga može pomoći pri amortizaciji udaraca. Posebno, ako se radi o kvalitetnoj kacigi.

Prema mjerenjima koja su provedena u samom istraživanju, snaga udaraca koji su zadani pod pravim kutem (od direktnih udaraca) te onih pod bočnim kutem (krošei) je smanjena i do 50 posto. To je dakako vrlo pozitivno za svakog borca koji nosi ovu zaštitu. Zaključak, koji se na koncu istraživanja nametnuo, kaže da službene kacige AIBA-e (Internacionlne amaterske boksačke federacije) pomažu zaštiti boksača (i drugih boraca) do određene mjere.

Kada govorimo o rukavicama, onda se svakako preporučava spariranje s 16 ili 18 uncnim rukavicama koje znatno ublažavaju udarce.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI