PFL play off krenuo spektakularno, poznati finalisti perolake i teške kategorije

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 06.10.2018 12:50h Autor:

Francimar Barroso i Josh Copeland

Krenulo je doigravanja Professional Fighters Leaguea, a nakon fantastičnog i konstantno uzbudljivog eventa, dobili smo finaliste u perolakoj i teškoj kategoriji, koji će posljednjeg dana godine, u Madison Square Gardenu odraditi borbu za nagradu od milijun dolara.

Nakon PFL 8 eventa, osam boraca postalo je dva. Eliminacijska faza je krenula, a dva borca koji su na eventu upisala dvije pobjede boriti će se u Madison Square Gardenu za fantastičnu glavnu nagradu. Sve je krenulo s najtežom i najlakšom kategorijom u natjecanju i event je oduševio ljubitelje slobodne borbe, a ovaj turnirski sustav je tek sada potvrdio kako je prava stvar i kako donosi dodatnu dozu uzbuđenja.

Sustav ovog dijela natjecanja je da se četvrtfinale održava na dvije runde, a ukoliko nakon njih nema pobjednika, borba se vodi kao neodlučena, ali u idući krug prolazi pobjednik prve runde. Polufinala donose tri runde po pet minute.

Turnir perolake kategorije otvoren je borbom jednog od tri bivša WSOF prvaka koji nastupaju u turniru perolake kategorije. To je Lance Palmer, čiji je protivnik bio njemački borac Max Coga. Palmer, inače član Team Alpha Malea, odradio je pametnu borbu, gdje je dvije runde dominirao hrvački i tako izborio svoje mjesto u polufinalu. Tamo ga je čekao duel protiv još jednog bivšeg prvaka, Andrea Harrisona, koji je svoje mjesto izborio pobjedom većinskom odlukom nad Alexandreom Bezzerom. Tom je borbom Harrison došao do profesionalnog skora 20-0, kojim je ušao u revanš s Palmerom, borcem kojem je oduzeo WSOF titulu.

Mjesto u drugom polufinalu također neizvjesnom pobjedom izborio je i treći bivši prvak, Alexandre Almeida. On je većinskom odlukom sudaca savladao najboljeg kineskog MMA borca, Jumabieke Tuerxuna. Njegov protivnik u polufinalu postao je Steven Siler. Prvi nositelj nakon uvodnog dijela također je do pobjede došao sudačkom odlukom i to protiv Nazarena Maleguairea iz Argentine.

Teškaški turnir otvoren je borbom Kevina Tillera i Jareda Rosholta, koji su se već susreli u prvom dijelu turnira, a Tiller je tada slavio prekidom. On je u doigravanje ušao kao drugopostavljeni borac, no Rosholt se ovog puta bolje pripremio i kroz dvije runde je radio ono što on najbolje zna. Borac kojeg su fanovi gotovo jednoglasno prozvali najdosadnijim borcem u povijesti UFC promocije, dvije je runde ležao na svom protivniku, koji u borbi nije uspio uputiti niti jedan značajan udarac. Rosholt je tako nakon deset minuta izborio mjesto u polufinalu, gdje ga je čekao duel protiv borca kojem nije trebala niti minute. Phillipe Lins uspio je već u prvoj minuti borbe ugušio Caio Alencara.

U drugom dijelu ždrijeba također je došlo do brzog prekida, čiji je autor bio Alex Nicholson. On je nokautom savladao Jacka Maya te je izborio mjesto u polufinalu gdje ga je čekao autor najvećeg iznenađenja. Francimar Barroso ušao je u doigravanje kao prvi nositelj, nakon što je u prve dvije borbe upisao dva nokauta u prvoj rundi, dok je Josh Copeland svoje mjesto našao “kroz iglene uši”. No, “Cuddly Bear” je dao sve od sebe u prvoj rundi te je nadmašio Brazilca u njenoj završnici, serijama kojima je osigurao rundu. Svima je bilo jasno kao Barroso mora u drugoj rundi krenuti na prekid i potrudio se do maksimuma, nije bio daleko, ali Copeland je izdržao. Rezultat borbe bio je 19-19 kod sva tri suca, ali upravo zbog pravila sa spomenutom prvom rundom, dalje je prošao Copeland, eliminiravši tako prvopostavljenog borca.

Tako se došlo do polufinala, a prvo su odradili Harrison i Palmer. Njih dvojica susreli su se u ožujku prošle godine, kada je Harrison slavio. Očekivala se borba gdje mogu presuditi sitnice i bolja taktika, jer oba borca su poznati po svojoj pripremljenosti i inteligenciji, puno više nego po nekom ubilačkom nagonu (Harrison je ušao u borbu s 20-0, ali samo pet pobjeda prekidom). Prva runda ponudila je stand up, u kojem je Harrison bio agresivniji te je pogodio neke kvalitetne kombinacije, ali onda kontrolu borbe preuzima Palmer. Sredinom druge runde uspio se popeti Harrisonu na leđa i gotovo do kraja runde raditi na gušenju, koje mu nije uspjelo, ali napravio je dovoljno za rundu. Treću rundu uspio je upisati rušenje, a na podu je odradio sve što je trebalo da bude dovoljno aktivan i da ih sudac ne podigne te je odveo borbu do odluke, kojom je Harrisonu nanio prvi poraz u karijeri, a sebi osigurati mjesto u borbi vrijednoj milijun dolara.

Prvo polufinale teške kategorije odradili su Phillipe Lins i Jared Rosholt. Lins je ušao puno svježiji, no prvu rundu se to nije vidjelo. Rosholt je uspio i ovdje napraviti ono što najbolje radi. Kroz cijelu rundu bio je na Linsu, bilo na podu, bilo na nogama i Brazilac nije nikako mogao odgovoriti na pritisak. Ipak, tri takve runde odrađene u jednoj večeri su na kraju ipak koštale Rosholta. Iz nekog razloga Rosholt je pokušao boksati s Brazilcem te se tako doveo u situaciju u koju nikako nije smio. Vrlo brzo je dva puta pogođen krošeom, a noge su mu zaplesale. Kada je pogođen treći put, to je bilo to. Rosholt je završio na podu, a Lins je borbu završio nakon samo 45 sekundi druge runde.

U drugom polufinalu perolake, Siler je pokušao ponoviti veliko iznenađenje s prvog eventa sezone, kad je upisao pobjedu upravo nad Almeidom, koji ovog puta nije imao namjeru tako što dozvoliti. Borba dva grapplera krenula je agresivnim izmjenama na nogama, no Siler onda prvi povlači pokušaj rušenja i uspijeva te završava na Brazilcu. Vraćaju se brzo na noge, a do kraja runde kontrola je i dalje Silerova. Krenulo se u drugu rundu, a onda je došlo do nečega što fanovi, a ni borci ne vole vidjeti. Siler je ponovno u gornjoj poziciji, a Almeida povlači ‘upkick’ kojim ga pogađa točno u bradu i baca u nokaut. Nažalost, udarac je bio ilegalan, budući da su Silerove ruke bile na podu. Liječnici su pregledali američkog borca, koji je bio i dalje teško uzdrman i sudac prekida borbu, diskvalificira Almeidu i Siler je u finalu. Dva prvopostavljena borca kategorije tako će se boriti za spomenutu veliku nagradu od milijun dolara.

Preostalo je još teškaško finale između dva bivša UFC borca, koji se baš i nisu proslavili u najvećoj promociji svijeta. Gledajući kakav su tempo borci postavili od samog početka, bilo je jasno da ovo neće trajati dugo. Tako je i bilo, a činilo se da Nicholson ima kontrolu nad situacijom. Još više se taj dojam dobio nakon par opakih koljena u tijelo te nakon toga i ‘backfist’ udarca u čelo, koji je ozbiljno uzdrmao Copelanda, ali mu i otvorio ogromnu posjekotinu iznad oka. Nicholson je tu predosjetio priliku za završiti borbu, odnosno “namirisao je krv”. Krenuo je žestoko, pogodio je još nekoliko udaraca, a onda teško uzdrmani Copeland odnekuda izvlači desni overhand, kojim Nicholsona pogađa u bradu za jedan od najgadnijih nokauta koji smo mogli vidjeti u posljednje vrijeme. Time je najveći autsajder našao svoje mjesto u finalu i boriti će se 31. prosinca protiv Phillipe Linsa za milijun dolara.

Prvi event doigravanja tako je završio fenomenalno i puni uzbuđenja čekamo idući vikend, kada u kavez ulaze članovi lake i poluteške kategorije.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI