Ovih pet promocija vlada svijetom slobodne borbe

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 30.06.2016 17:02h Autor:

UFC

MMA se već duži niz godina smatra najbrže rastućim sportom na svijetu, a samim time svako malo se rađaju nove organizacije koje svojim priredbama zabavljaju brojne ljubitelje ovog borilačkog sporta.

U sve konkurentnijem tržištu novim je organizacijama otežan put do vrha na kojem ih čekaju već etablirani lideri MMA scene, a kako bi se s njima malo bolje upoznali pogledajte top listu koju je ovih dana sastavio Yahoo Sports.

1. Ultimate Fighting Championship (UFC)

Predvodnika ove liste nije bilo teško pogoditi. UFC je osnovan davne 1993. godine i organizacija je kojoj možemo najviše zahvaliti za razvoj i popularizaciju ovog sporta. Ključne uloge u procesu transformacije, koja je dovela sport do ove razine, mogu se pripisati Dani Whiteu te Franku i Lorenzu Fertitti koji su organizaciju kupili u 2001. godini.

S 360 evenata u 22 različite države, teško ćete pronaći MMA fana koji nije pogledao barem jedan UFC-ov event. Najveće zvijezde ovog sporta, poput Conora McGregora, Jona Jonesa i Ronde Rousey, upravo su proizvod ove promocije.

2. ONE Championship (ONE)

Ono što je UFC na zapadu, to je ONE Championship na istoku. Ova je azijska promocija svoje sjedište pronašla u Singapuru, a u otprilike pet godina je organizirala preko 40 evenata. One Champonship je bez ikakve rasprave najveća promocija na azijskom području, a svoj su dom u njoj pronašla imena poput Bena Askrena i Shinye Aokija.

Marketinška strategija ove promocije je koncentrirana na azijsko tržište, a priredbe koje kreira emitiraju se u preko milijardu kućanstava u 118 različitih država. Njen ubrzan rast s razlogom ulijeva samopouzdanje osnivaču Chatriju Sityodtongu koji vjeruje kako bi organizacija uskoro mogla probiti vrijednost od milijardu dolara.

3. Bellator MMA

Organizacija koja se smatra navećim konkurentom UFC-u, ponajviše iz razloga jer su većim dijelom koncentrirani na isto tržište. Ova promocija okuplja većinu najboljih boraca koji se ne nalaze u UFC-u.

Organizaciju je osnovao Bjorn Rebney, a istom danas predsjeda Scott Coker. Iza Bellatora je preko 100 evenata, od kojih je većina održana na američkom tlu, a najveći je problem ove promocije taj što se nalazi u sjeni dominantnog UFC-a.

4. World Series of Fighting (WSOF)

Ovdje je riječ o relativno mladoj organizaciji koja je nastala 2012. godine, a iza nje je već 37 evenata na kojima su nastupali renomirani borci poput Jona Fitcha, Rousimara Palharesa i Justina Gaethjea.

Organizacija kojom upravlja Ray Sefo napravila je nekoliko strateških poteza kojima se namjerava proširiti na svjetsko tržište. Naime, WSOF od 2013. godine kupuje i stvara partnerstva s nekoliko manjih promocija te s njima razvija sve brže rastuću mrežu brendova.

5. Jungle Fight

Posljednje mjesto na ovoj listi pripalo je Jungle Fightu, bez ikakve konkurencije najjačoj južnoameričkoj organizaciji. Ovu promociju je 2003. godine osnovao jedan od MMA pionira i svjetski prvak u BJJ-u, Wallid Ismail.

Organizacija je koncentrirana uglavnom na brazilsko područje i okupila je najjača imena iz tog dijela svijeta, naravno, izuzev onih koja se nalaze u ranije spomenutim promocijama. U posljednje vrijeme ova organizacija surađuje i s Rizinom, a zanimljivo je i kako je jedan od evenata održala u Sloveniji.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI