Novo istraživanje pokazalo: Boks je opasniji od MMA borbi

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 07.11.2015 16:48h Autor:

Photo by Milan Krušić / FightChannel

Rezultati posljednjeg istraživanja iznenadili su američku javnost nakon što se pokazalo da je boks opasniji sport od MMA borbi.

Sveučilište u Alberti i njihov sportski medicinski centar usporedili su podatke liječničkih pregleda nakon borbi u boksu i MMA u posljednjih deset godina. Rezultati su pokazali da je u MMA borbama nešto veći rizik od manjih ozljeda, ali je u boksu puno veći rizik od ozbiljnih ozljeda koje uključuju potres mozga, ozljede glave, gubitak svijesti, ozljede oka, slomljene kosti…

"Da, vjerojatnije je da ćete se ozljediti u MMA-u, ali težina ozljeda je veća u boksu. Većina krvi koju vidite u MMA je krv iz nosa i posjekotina na licu, ali to izgleda ozbiljnije nego što jest", rekao je Shelby Karpman, jedan od autora istraživanja.

U analizi su uzeti u obzir rezultati 1181 boraca i 550 boksača koji su se borili u Edmontonu od 2003. do 2013. godine.

Pokazalo se da je 59,4% MMA boraca pretrpjelo neki oblik ozljede, dok je to prošlo 49,8% boksača, no većinu su činile modrice i ogrebotine. Boksači su u 7,1% slučajeva završili bez svijesti ili zadobili ozljedu oka, dok je kod MMA boraca taj postotak oko 4,2%. Boksači su nakon borbi češće trebali liječničku pomoć.

Boksači će vjerojatnije dobiti potres mozga nego MMA borci, a Karpman smatra da bi ih bilo i više da boksači nisu trenirani za primanje udaraca:

"Znaju da udarac dolazi, treniraju vratne mišiće i gornji dio tijela da ih apsorbiraju, da ne ide sve u mozak. Kad pogledate sportove poput američkog nogometa i hokeja, oni ne treniraju za primanje udaraca".

Karpman dodaje da razlika nije velika, ali u boksu je bilo više težih ozljeda. Nada se da je ovim istraživanjem barem malo pomogao skinuti stigmu sa MMA borbi koje su u javnosti često shvaćene opasnijim sportom od boksa.

"Ovo je najveće takvo istraživanje ozljeda u MMA-u i boksu. Ti momci ne dobivaju poštovanje koje zaslužuju za sve što rade. Liječnička zajednica ne želi se baviti takvim sportom jer zbog ga zbog više krvi smatraju nasilnijim od boksa. Rezultat te stigme je sportska populacija bez najbolje moguće liječničke skrbi", dodaje Karpman.

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI