Napokon! I Nevada usvojila unificirana MMA pravila, ali uz jednu bitnu iznimku…

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 14.11.2018 12:56h Autor:

Jon Jones

Napokon! Atletska Komisija države Nevade je odlučila usvojiti nova, a zapravo sada već prilično stara, unificirana MMA pravila koja u drugim saveznim državama Amerike “vladaju” već neko vrijeme.

Prema vijesti koju donosi MMAFighting, NSAC je odlučila na svojoj sjednici još prošlog mjeseca usvojiti pravila koja su druge države usvojile početkom 2017. S obzirom da se radi o jednoj od najboljih Komisija u čitavom SAD-u, bilo je prilično neobično da je upravo ona odlučila ostati pri starim MMA pravilima. No, to se sada mijenja.

Osnovna promjena u odnosu na stara pravila je kriterij bodovanja. Naime, suci pored ringa su sada obavezni bodovati pogotke, štetu i dominaciju. Ukoliko su borci u tim segmentima potpuno izjednačeni, tek tada se boduju drugi kriteriji.

To znači da hrvanje uz žicu ili ‘grappling’ više nisu jednako vrednovani kao prije ukoliko pritom ne nanosite štetu svom protivniku. Držanje protivnika u dominantnoj poziciji bez posebne štete vam prema novim pravilima ne bi trebalo donositi bodove. Dapače, može se dogoditi da borac u podređenoj poziciji s nekoliko udaraca koje je uputio (recimo “s leđa”) bolje bodovno prođe od onog koji ga pozicijski dominira, ali ne nanosi štetu. Slično je i s rušenjima koja više nemaju jednaku težinu kao ranije, ukoliko uz rušenja ne ide napredovanje pozicije ili GNP udarci.

Tu je i novo pravilo koje kaže da borci sada moraju imati obje ruke na parteru da bi se smatralo “da su na podu” i da ih protivnik ne smije udarati koljenom ili nogom u glavu. Ipak, Komisija u Nevadi je u ovom slučaju odlučila napraviti iznimku. I kako javlja MMAFighting, za sada će ostati pri pravilu “tri točke” koje zapravo znači da borac mora imati samo jednu ruku na parteru da bi se smatrao “grounded”.

“Mislim da nije u interesu boraca da su pravila različita u različitim saveznim državama. Mislim da bi bilo dobro od nas da se onda ponašamo u skladu s interesima boraca. Zar nije dovoljno teško ono s čime se bave, pa onda moraju imati i različita pravila u različitim državama?”, izjavio je čelnik Komisije u Nevadi Bob Bennett.

Pretpostavlja se da bi nova pravila trebala biti na snazi od 1.1. 2019. godine.

PODIJELI
,
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI