Može li Atletska Komisija Arizone prisiliti Erica Regana na umirovljenje?

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 04.04.2015 17:40h Autor:

Eric Regan

Eric Regan ima 15-25 skor, a u posljednjih 9 borbi je ostvario jednu pobjedu. U posljednjem meču na WSOF-u 19 je pretrpio high kick zbog kojeg je pao u nesvijest. Atletska Komisija Arizone je zbog sigurnosti borca suspendirala Regana bez vremenskog ograničenja te mu je preporučila da se prestane baviti MMA-jom, na što Eric ne želi ni pomisliti. Postavlja se pitanje: Može li Atletska Komisija prisiliti borca na umirovljenje?

Što znači suspenzija koju je Regan dobio? Ona znači da se borac nalazi u "mirovini", bez obzira na njegove želje.

"Nikad to nisam prije vidio ili napravio, ali moramo kao nadležno tijelo poduzeti neke korake kako Eric Regan ne bi teško stradao.", izjavio je direktor Atletske Komisije Arizone (AKA) Matthew Valenzuela.

"Moja dužnost je da poboljšam uvjete i pomognem MMA industriji, ne da pogoršam. Ako mu liječnik da zeleno svijetlo, onda znam da će ga provesti kroz neke testove. To je za njegovo dobro."

Borilački svijet postaje svjesniji trauma i ozljeda koje doživljavaju borci. Reganov slučaj je jedinstven. Postavlja se još pitanja: Gdje je granica? Trebaju li Atletske Komisije zaštiti borce od njih samih?

Reganova karijera traje devet godina i sudjelovao je u više od 40 mečeva, ali nikad nije pao na doping testu, prekršio komisijino pravilo, nije prestar i nije pretrpio teške ozljede. Većina njegovih mečeva je završila odlukama sudaca. Naprotiv, njegov poraz na WSOF-u 19 je tek 4 nokaut koji je doživio u 40 mečeva. Posljednjih 5 mečeva su ga pobjeđivali borci kalibra UFC i Bellator.

"Iron Prince" ima čeličnu bradu na kojoj bi mu zavidio i Roy Nelson, a upravo je ona spašavala Regana u više mečeva koji bi otišli do sudačke odluke.

"Pratimo ga već nekoliko godina.", izjavio je jedan od četiri liječnika AKA-a, Dr. Ken Ota. "Odlučili smo savjetovati Reganu da se umirovi zbog količine trauma koje je proživio u svojoj karijeri. Želimo da prođe kroz niz testova od strane specijaliste za ozljede glave. Kod ovakvih slučajeva mogući su predznaci događaja koji mogu uslijediti, ali koji nisu vidljivi "golim okom", već se to može saznati jedino pomoću detaljnih testiranja. Te promjene koje mogu nastati, jednog dana mogu promijeniti funkcioniranje borca kao fizički normalne osobe."

Jamie Varner, 30-godišnji bivši UFC-ovac koji se nedavno umirovio, je otkrio u emisiji The MMA Hour da je razlog tako ranom odlasku u mirovinu više od 30 potresa mozga koje je pretrpio u 11 godina karijere. Takvo nešto ne brine Regana.

"Komisija me godinama drži na piku.", izjavio je Eric. "Oni misle da ću umrijeti u borilištu. Nije me briga za to, kao što nisam ni tapkao na giljotinu. Glupo je što se moram brinuti oko njihovog mišljenja, a ne o mišljenju nekog specijaliste koji će objektivno razlučiti o čemu se radi. Strah ih je da ne umrem u kavezu."

Trebaju li se poštivati želje borca jer se radi o njegovoj odgovornosti ili je sigurnost na prvom mjestu, bez obzira tko je u igri?

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI