Mike Dolce zabrinut za zdravlje boraca zbog zabrane infuzije!

Ostale vijesti 19.10.2015 15:09h Autor:

Mike Dolce

Antidopinška agencija Sjedinjenih Američkih Država (USADA) prije nekoliko mjeseci je najavila zabranu infuzije kao sredstva za pomoć pri rehidraciji boraca. Zabrana je zaradila mnoge kritike i sada je o njoj progovorio i poznati nutricionist Mike Dolce.

U 300. emisiji MMA Houra Dolce, koji je zaslužan za uspješne dijete boraca kao što su Ronda Rousey, Chael Sonnen i Vitor Belfort, objasnio je kako je već razgovarao s nekim čelnim ljudima oko zabrane ali misli da razgovor nije bio dovoljno obuhvatan i zabrinut je za zdravlje i sigurnost boraca. On tvrdi da su istraživanja pokazala kako čak i mala razina dehidracije može smanjiti kognitivne sposobnosti, kondiciju i vizualno-prostorno opažanje, što je u borbi vrlo nezgodno.

Dolce se ne slaže s mnogima, uključujući UFC-ovog visokog dužnosnika za borbu protiv dopinga, koji tvrde da je oralna redehidracija zdravija od one infuzijom.

"Nikada nije provedeno istraživanje koji to dokazuje jer se nikada nije provodilo istraživanje na sportašu koji skida kile, rehidrira i zatim biva udaran u glavu 24 sata kasnije. Nitko to nije istražio. Ne znamo kakve su posljedice traumatske ozljede mozga. Uopće nemamo pojma što će se zapravo dogoditi u ovoj modernoj eri MMA-ja s tom zabranom", tvrdi Dolce.

USADA je uvela zabranu jer borci putem infuzije mogu prekriti prisutnost dopinga u organizmu i mnogi misle da je zabrana dugoročno pozitivna stvar jer također odvraća borce od nezdravog i rizičnog skidanja težine, ali Dolce upozorava da postoje borci koji ne mogu u potpunosti redehidrirati oralnim putem. To je tvrdi, normalna biološka reakcija uzrokovana stresom i neki borci su joj jednostavno podložni.

Dolce misli da bi bilo idealno kad bi postojao neki USADA-in dužnosnik koji bi osobno kontrolirao unos infuzije i tako zaštitio borce i njihovo zdravlje.

"Netko takav bi trebao biti prisutan u dvorani. Sportaše ne bi trebali slati u bolnicu i izbaciit s priredbe jer im komisija, vjerojatno s dobrom namjerom, ne dopušta boriti se samo zato što ne mogu izbaciti malo vode iz organizma", rekao je Dolce.

Dolcea najviše brine činjenica što ne znamo dovoljno o dehidraciji, rehidraciji i borbama i ova zabrana će zasigurno uzrokovati niz incidenata i komplikacija kod raznih boraca.

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI