Loše vijesti za olimpijsku budućnost karatea

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 22.02.2019 18:59h Autor:

Karate

Nakon što je sve ljubitelje karatea, razveselila vijest da će se ovaj drevni sport naći u programu Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju, sada će te iste rastužiti vijest da će to biti samo tada. Naime, službeno je odlučeno kako karate neće biti dio igara 2024. godine u Parizu.

Iako je u pitanju drevna vještina, karate se nikako nije mogao naći u olimpijskom programu zbog previše različitih saveza, gdje svaki ima različita pravila. Ipak, kako igre dolazi u domovinu karatea, Japan, odlučeno je da će se 2020. godine karate uvrstiti na igre kao prezentacijski sport. Karate će na igrama iduće godine biti pod jurisdikcijom Svjetske karate federacije (WKF).

Svi bliski sportu su vjerovali kako je status prezentacijskog sporta samo prijelazni status te kako će karate napokon službeno postati dio olimpijske obitelji. Ipak, odlučeno je da ga neće biti na igrama 2024. godine u Parizu, iako su se tome otvoreno nadali i domaćini, kao jedna od najjačih karate nacija na svijetu. Olimpijski komitet je ipak odlučio da za karate nema mjesta.

“Vjerujemo kako smo ispunili sve zahtjeve i kako imamo savršene uvjete da bismo bili dodani u sportski porgram. Ipak, danas smo obaviješteni da se naš san neće ostvariti”, rekao je predsjednik WKF-a, Antonio Espinos.

Umjesto karate, u uži izbor četiri sporta ušli su surfing, skateboarding, sportsko penjanje i breakdancing. Prva tri sporta će se također eksperimentalno pojaviti u Tokiju. Posebno je šokantan izbor posljednje discipline koja niti nije sport i teško je objasniti da se tako nešto uopće našlo u konkurenciji.

Iz svjetskih karate saveza su složno obavijestili kako se mogu samo pomiriti s ovom odluku te u Tokiju učiniti najbolje što mogu i pokazati komitetu koliko su zapravo pogriješili.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI