Krav Maga: Samo za starije od 18 bez kriminalnog dosjea!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 08.09.2011 10:29h Autor:

Krav Maga (Photo by Željko Riha)

[nggallery id=53]

Obično predstavljamo aktere borilačkih sportova, a ovaj put ćemo predstaviti cijeli sport, ili bolje rečeno borilačku vještinu.

Vjerojatno ste dosta puta čuli izraz Krav Maga, no možda niste znali o čemu se točno radi. U intervjuu s učiteljem ove vještine, Željkom Rihom, saznat ćete sve što treba znati o Krav Magi. Ako vas i dalje zanima i intrigira, javite se i krenite s učenjem. Uvjet je da ste stariji od 18 i da nemate kriminalni dosje!

Za one koji ne znaju, što je to Krav Maga?

“Krav Maga na hebrejskom jeziku znači slobodna borba (Krav- slobodna , Maga- borba). Krav Maga je praktični , taktički borbeni sustav koji govori o tome kako prepoznati, spriječiti i riješiti opasnu situaciju. Krav Maga kroz svoje treninge priprema osobe za zaštitu sebe i po potrebi za zaštiti drugih. Pristup treninzima je drugačiji od sportskih treninga, te osim praktičnog djela ima i učenja o psihologiji borbe i preživljavanja. Krav Magu osmislio je Imi Lichtenfeld (1910. – 1998.) i koji je bio prvak Slovačke u hrvanju, gimnastici i boksu. Iznimna osoba i kvalitetan učitelj.”

Koje su glavne karakteristike ove borilačke vještine? Može li se usporediti s nekim drugim borilačkim sportovima?

“Prvenstveno, Krav Maga nije borilački sport, Krav Maga je sistem samoobrane ili ju možemo nazvati borbenim sustavom. Glavna karakteristika je da nema pravila, sve što nas sport uči u Krav Magi se brzo zaboravlja. Stoga napravljena je da bude što jednostavnija i što agresivnija prema napadaču.”

Krav Maga je nekompetitivna vještina za razliku od recimo Samba u kojem se održavaju natjecanja? Kako borci Krav Mage međusobno odmjeravaju snage?

“Istina je da Krav Maga nema natjecanja, niti ima borce u pravom smislu te riječi, u pravilu oni koji se bave Krav Magom priželjkuju da nikad ne moraju odmjerivati snage, odnosno upotrijebiti znanja naučena na treninzima. Od različitih elemenata treninga, postoje i sparinzi sa zaštitnom opremom (prvenstveno suspenzor te štitnik za zube) gdje borci mogu trenirati dio tehnika koje ne predstavljaju veliku opasnost za njih. Također u definiranim okruženjima i pravilima, može se provjeriti znanje različitim vježbama i simulacijama stresnih situacija (više napadača, različite lokacije borbe, borba u prostorijama bez osvjetljenja itd.)”

Tko se koristi Krav Magom?

“Krav Maga je izvorno dio temeljne obuke Izraelske vojske (IDF), te kao takva glavni borbeni sustav za Izraelske sigurnosne službe (vojska, policija, mornarica, sigurnosne službe i granična policija). Svaki pripadnik Izraelske vojske prolazi temeljenu obuku Krav Mage. Mnoge druge države prihvatile su Krav Magu kao borbeni sustav za njihove službe sigurnosti, od SAD-a, do nekih Europskih zemalja, a i slavna Francuska Legija Stranaca preuzela je Krav Magu za glavni borbeni sustav. Poznata je i Izraelska škola tjelohranitelja čiji tjelohranitelji uče Krav Magu.”

Gdje se u Hvatskoj može naučiti?

“U Hrvatskoj djeluje nekoliko organizacija Krav Mage, prilagođene za civile, i razlike su minimalne, sve prakticiraju većinu izvorne Krav Mage kakva je proizašla iz Izraelske vojske. Ukoliko govorimo o prilagođenosti za civile, tu je prvenstveno prilagodba za sustav koji ne ubija protivnika.”

Koliko je vremenski potrebno da bi se naučile osnove, koliko da bi se dobro ovladalo vještinom, a koliko da bi se postao majstor?

“Krav Maga je zapravo vrlo jednostavan borbeni sistem, napravljena je tako da je svaki vojnik može jednostavno prakticirati i naučiti. Komplicirane tehnike su se pokazale neuspješnima prilikom rizičnih situacija u kojma teško da se može izvesti nešto kompleksno. Potrebno je otprilike 6 mjeseci da se netko bavi Krav Magom i da u tom periodu upozna cijeli sustav, kasnije su samo nadogradnje i različita testiranja za psihu i tijelo. Krav Maga ima termin instruktora, ne majstora, i zapravo potrebno ju je dulje trenirati, prolaziti dodatne obuke i seminare kako bi se moglo naučiti, te kako najbolje prenijeti znanje na druge.”

Je li neki dio Krav Mage prisutan ili iskoristiv u MMA-ju, danas najpopularnijem borilačkom sportu?

“Koliko mi je poznato od trenutnih MMA boraca, niti jedan se ne bavi Krav Magom. Naime, treninzi koji su fokusirani na udarce u genitalije, kopanje očiju, ušiju te lomljenje prstiju i slično, nisu praktični za MMA borce i upravo zbog toga vjerujem da Krav Maga nikada neće biti prisutna u MMA ringovima. Ipak, Ran Nakash, glavni instruktor Krav Mage u Izraleskoj vojsci uspješan je boksač, stoga moguće je kombinirati neke sportove i Krav Magu. Ukoliko bi se Krav Maga tehnike primijenile u MMA ringu, sigurno bi taj borac vrlo brzo bio diskvalificiran.”

Tko se može baviti Krav Magom?

“Na Krav Maga treninge primam sve osobe starije od 18 godina, bez obzira na spol, treninzi su isti i za žene i muškarce. Također bitno je naglasiti da Izrael želi da se Krav Maga uči samo osobe koje nemaju kriminalnu prošlost, pa je i provjera osoba na treningu dobrodošla. Primjerice, polaznici mojih treninga moraju donijeti uvjerenje o nekažnjavanju.”

Vi ste instruktor ove vještine. Kada ste se i gdje prvi put susreli s Krav Magom?

“Prije bih rekao da sam trener, jer jedan jedini majstor je bio  Imi Lichtenfeld, čovjek koji je osmislio Krav Magu. Prvi puta sam se susreo sa Krav Magom na obuci za tjelohranitelje (IBSSA sistem), tada mi se iznimno svidjela i nakon nekoliko korištenja u realnim situacijama, zaključio sam da je vrlo efikasna i vrijedna širenja među građanstvom. Imao sam prilike trenirati sa velikim ekspertima Krav Mage, pa sam i volontirao za Izraelsku vojsku gdje sam imao priliku osjetiti i naučiti pravu Krav Magu.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI