Kalifornija i Arkansas počeli kontrolu skidanja težine!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 01.09.2015 14:09h Autor:

weight cutting

Arkansas i Kalifornija postale su prve dvije američke države koje su počele regulirati proces skidanja težine kod boraca.

Sportska komisija Arkansasa prva je krenula u akciju regulacije procesa skidanja kilaže kod boraca, a tome se pridružila svojim novim odredbama i Sportska komisija Kalifornije u kojoj se održava veliki broj borilačkih događaja. Cijeli postupak počeo je s borcima-amaterima.

Novim odredbama borcima je zabranjeno stjecanje više od 7,5 posto svoje tjelesne težine između vaganja i dana borbe. Pravilo je doneseno u hitnoj raspravi nakon što je na jednom događaju čak šest boraca završilo u bolnici. Kod četvorice je razlog bio vezan uz dehidraciju.

Komisija je napravila studiju kojom je utvrđeno da je čak 45% boraca steklo više od 15 % svoje tjelesne težine od vaganja pa do borbe.

"Netko je morao biti prvi po tom pitanju. Ako se radi o sigurnosti boraca onda je ovo prava odluka.", izjavila je Lydia Robertson predsjednica Sportske komisije države Arkansas.

"Nadamo se da ćemo borcima već u ranoj fazi karijere dati smjernice te ih obrazovati tako da neće pribjeći opasnoj praksi skidanja kila koja je dovela do brojnih smrtnih slučajave.", dodala je Lydia Robertson.

"Sve se svodi na sljedeće. Prvo vas čeka traumatična dehidracija pa traumatična rehidracija. Nakon toga imate borbu što je još jedan događaj u cijelom procesu. Radimo tri stvari i očekujemo pozitivan ishod. Ako vam je potrebna infuzija za rehidraciju onda ste možda u pogrešnoj težinskoj kategoriji. Nemojmo sjediti i zbog svega kriviti borce. Glavni je cilj zdravlje i sigurnost boraca. Uistinu trebamo o svemu dobro razmisliti.", rekao je čelni čovjek Sportske komisije Kalifornije Andy Foster.

Istraživanja su pokazala da naglo skidanje kilaže smanjuje kvalitetu izvedbe, hormonsku neravnotežu te povećava mogućnost ozljeda. No, tu su i po život opasni problemi koje uzrokuje smanjenje mišične snage i izdržljivosti jer se smanjuje protok krvi u mišiće te oni rade manje uspješno. Smanjuje se rad srčanih funkcija i bubrega, dolazi do problema s očima i povećava se mogućnost rizika od moždanog udara te ozljeda mozga.

Ne preporuča se:

– ekstremna metoda skidanja kila pomoću gumenih odijela, sauna, parnih kupki…

– dehidracija kao početno i osnovno uporište u skidanju kila jer ona kasnije uzrokuje napravilu rehidraciju koja donosi nove probleme.


Preporuča se:

– pravilna prehrana tijekom cijele godine uz trening i redovitu kontrolu kilaže

– održavanje težine tijekom cijele godine u blizini težine za natjecanje te izbjegavanje borbi van svoje težinske kategorije kako bi se izbjegle velike razlike u težini

– održavati dobro stanje hidratacije stalnim unošenjem tekućine tijekom dana

– slijediti prehrambene programe koji zadovoljavaju vaše potrebe za adekvatnim količinama kalorija uz uravnoteženu prehranu bogatu zdravim ugljikohidratima, s minimalo masnoća te uz odgovarajuće količine proteina

– budite oprezni s dodacima prehrani ako nisu regulirani od antidopinške komisije, a neki su se od njih pokazali vrlo štetnima i opasnim.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI