Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Kako zaštititi svoje najbliže i svoju imovinu? Odgovor je CQB – taktika za preživljavanje | Fight Site

Kako zaštititi svoje najbliže i svoju imovinu? Odgovor je CQB – taktika za preživljavanje

Ostale vijesti 16.10.2015 10:06h Autor:

Ilustracija

Provale u kuće i stanove, pokušaji otuđivanja vozila, napadi u uskim prostorima, svi imaju jednu zajedničku značajku. Radi se o razbojništvima prilikom kojih su kretnje ograničene prostorom u kojem se napad dogodi. Kako se obraniti od uljeza u vašem domu? Što učiniti kad vam je napadač toliko blizu da ne možete razaznati svoju sjenu od njegove? Radi se o širokom rasponu mogućih scenarija, od obiteljske razmirice koja je eskalirala u nasilnu konfrontaciju, preko nepredvidljivih napada u pothodnicima, do terorističkih i drugih talačkih kriza.

Što je CQB/CQC?

CQB/CQC (eng. close quarters battle ili close quarters combat) koncept zasniva se na taktičkom pristupu bliskoj borbi golim rukama ili oružjem kratkog dometa u složenim uvjetima. Termin se najčešće koristi kad govorimo o akcijama vojnih i policijskih specijalnih jedinica, no zapravo ima širu primjenu ako ga svedemo na značenje koje se da iščitati iz naziva. Borba u malim, uskim ili ograničenim prostorima, a ovdje ne govorimo o sportskim nadmetanjima, nije rezervirana samo za profesionalce, već je realnost u svakoj samoobrambenoj situaciji. Pošto uključuje taktički pristup, potreban je sustav poduke, nešto što će taj koncept definirati i razvijati. Takvih je sustava mnogo u svijetu, posebno u profesionalnom sektoru. Primjerice, Krav Maga se već desetljećima koristi kao glavna metoda poduke za blisku borbu u specijalnim jedinicama Izraelske vojske. Čak i sam naziv u prijevodu na hrvatski jezik znači „bliska borba“.

Krav Maga Global, kao vodeći autoritet za poduku tog sustava samoobrane, u profesionalnom sektoru obučava stručnjake za rad s vojnim i policijskim osobljem, te agentima za zaštitu i osiguranje. Sva tri programa u svoju metodologiju imaju uključen i CQB koncept. Iako se radi o specijalističkom programu unutar sustava, njegovi se korijeni mogu pronaći i u civilnom curriculumu. On predstavlja bazu za specijalizirane oblike obuke.

Krav Maga sustav obučava civile i profesionalce kroz isti sustav vrijednosti. Zaštita sebe, drugih i imovine na prvom je mjestu. Drugim riječima, pravo na samoobranu kako bi se zaštitilo vlastiti život i zdravlje, kao i pomoć drugima u potrebi, nisu teme koje daju previše prostora pregovorima. Stvari postaju jasnije kad ih stavimo u određeni kontekst. U uvodu smo se zapitali kako se obraniti od uljeza u domu. Što možemo napraviti u takvoj situaciji? Što ako su uvjeti još složeniji u smislu da, osim brige za sebe ili imovinu, morate uskočiti u pomoć drugim ukućanima?

Ako je dijete u kući, proradit će potreba za zaštitom potomstva, naš elementarni animalni instinkt. Kroz obuku u samoobrani, takve se situacije opisuju i uvježbavaju s aspekta zaštite drugih. Ponekad čak i pod cijenu dovođenja sebe u opasnost ako se radi o posebno dragim i bliskim osobama. Taktički se pristup takvoj situaciji dodatno razrađuje ovisno o drugim elementima. Sam čin samoobrane ili zaštite drugih funkcionira na principu da se svi nalaze u istoj prostoriji. No, stvari se bitno mijenjaju ako postoji prostorna i vremenska barijera koju je potrebno svladati da bi nekom pomogli. Kad treba doći od točke A do točke B, prolaziti kroz prostorije i pretraživati ih, koristimo taktički pristup. Neovisno o brzini kretanja, ono je oprezno, a pogledom tražimo potencijalne probleme i izlaze. Ako treba doći do nekog na drugom kraju kuće, nećemo samo projuriti. Putem tražimo izvore mogućih opasnosti, svojevrsne sigurne prostorije koje se mogu koristiti za skrivanje dok ne dođe pomoć, kao i priručna sredstva koja se mogu koristiti kao oružje za slučaj potrebe. Riječima je teže dočarati sve elemente uključene u CQB koncept, znatno teže nego kad ga isprobate u praksi. Zbog složenosti, povremeno se organiziraju seminari s takvom tematikom. Na njima iz prve ruke možete osjetiti što znači pritisak kojeg donosi uljez u vašem domu.

Jedan od takvih događaja Krav Maga Hrvatska organizira u subotu 24.10. na zagrebačkom Borongaju (više informacija na info@krav-maga.hr), pa se slobodno prijavite i isprobajte ako vas zanima…


Kako se obraniti u vlastitu domu?

Prva je preporuka svakako osigurati ga što bolje možete od provale. To je preventivna mjera, ojačana ulazna vrata, posebne brave, rešetke na prozorima i slično odaju dojam zatvora i sigurno predstavljaju poveći financijski trošak. Manje bi potrošili da recimo imate psa u domu. Ako preventivne mjere nisu dovoljne i nađete se u opasnosti unutar prebivališta, dvije stvari morate imati na umu: policija i samoobrana. S pravne točke gledišta, poziv policiji je obavezan u slučaju da se odlučite suprotstaviti uljezu. Nanošenje ozljeda drugoj osobi u ikojem obliku mora biti zakonski opravdano. Pod samoobranu spada sve što radite od poziva do dolaska policijskih službenika. Može li se sukob izbjeći? Kako zaštititi svoju imovinu? Je li vam život ili zdravlje u opasnosti? Je li do napada uopće došlo ili se situacija može završiti bez fizičke konfrontacije? Brojna su pitanja na koja je teško odgovoriti bez konteksta, jer djela i riječi nisu isto. Potreba stvara ratnika, a uz taktičko razmišljanje povećavate si šanse za pozitivan ishod.
 

Hrvoje Krep i Tomislav Peranić (KMG/KMH instruktori)
Krav Maga centar Zagreb

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI