Jordan Parson prvi MMA borac kojem je dijagnosticirana kronična trauma mozga

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 21.10.2016 11:22h Autor:

Jordan Parsons

Jordan Parsons, preminuli bivši član Bellatora, prvi je MMA borac kojem je službeno dijagnosticirana kronična traumatska encefalopatija (CTE).

CTE je progresivna bolest pogoršanja mozga uzrokovana učestalim primanjem udaraca u glavu.

Parsonsovu je dijagnozu postavio Bennet Omalu, forenzički patolog koji je prvi otkrio CTE kod jednog NFL-ovog igrača 2003. i pro wrestlera u 2007.

“Ovi nalazi potvrđuju da opasnost CTE-a nije ograničena samo na američki nogomet, hokej i hrvanje. MMA je također opasan sport i vrijeme je da svi prihvate istinu. Kao znanstvenik, liječnik i vjernik, molim sve ljude u ovom sportu da zajedno identificiraju probleme i pronađu riješenja”, rekao je Omalu u službenom pripćenju.

Parsons je preminuo u 25. godini nakon prometne nesreće u svibnju, ali Omalu tvrdi da CTE nije mogao zadobiti u nesreći budući da se radi o kroničnoj bolesti koja nastaje tokom dužeg vremenskog perioda.

Protiv NFL i WWE organizacija su posljednjih godina pokrenute tužbe od igrača kojima je dijagnosticiran CTE tako da sada postoji šansa da se MMA promocije poput UFC-a i Belltora također nađu pod tužbom, iako odvjetnik Konstantine Kyros koji je pomogao igračima u tužbi protiv NFL-a vrijednoj $1 milijardu tvrdi da nema namjeru tužiti Bellator u ovom slučaju.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI