Još jedno istraživanje potvrdilo: Boksači doživljavaju najveće traume na mozgu!

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 30.01.2015 09:53h Autor:

Ilustracija

Neurolog Charles Bernick je već godinama jedan od vodećih stručnjaka na području ozljeda mozga kod profesionalnih boraca. Njegove posljednje studije su potvrdile ono o čemu se govori već duže vrijeme – upravo su boksači sportaši koji su izloženi najvećem riziku od trajnih ozljeda glave, odnosno mozga. MMA borci su tu i kudikamo boljem položaju.

Bernick je objasnio svoje istraživanje…

"Boksačima je najteže. Upravo kod njih imamo prilike vidjeti najgore slučajeve usukavanja određenih dijelova mozga koja se mogu vidjeti na MRI snimkama. Što to znači? To znači da boksači doživljavaju mnogo više traume za mozak ili da su generalno skloniji takvim ozljedama? MMA borci su, naime, uglavnom više obrazovani od boksača. Uglavnom dolaze iz drugačiji ekonomsko-socijalnih uvjeta nego boksači", pokušava objasniti Bernick.

"Za sada nismo sigurni. Da, mnogi će u startu reći to je zato što boksači primaju puno veći broj udaraca u glavu. I to je istina jer brojke to jasno pokazuju. Jasno je da boksači u istoj težinskoj kategoriji primaju puno više teških udaraca od MMA boraca. Je li onda ogovor jasan? Je li samo to razlog? Nisam siguran. Ne znam ima li samo ovaj faktor utjecaj. No, sigurni smo da je boksačima najgore."

"Gledajte, u MMA-ju borci hrvaju, grapplaju, pokušavaju na druge načine dobiti borbu. U boksu se samo udaraju u glavu što na koncu dovodi do traume i potresa mozga", zaključio je poznati znanstvenik.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI