Gary Goodridge boluje od kronične traumatične encefalopatije!

Ostale vijesti 14.02.2012 08:29h Autor:

Photo by Borna Čavrag

Ispred bivše UFC, Pride i K-1 zvijezde, Garyja Goodridgea je nova bitka. Ovaj put se ne radi o borilačkom ispitu, nego o još težem protivniku – opakoj bolesti.

Big Daddy je ovih dana posjetio neurologa u Kanadi gdje mu je dijagnosticiran rani stadij “Demencije”, bolesti karakteristične za borce koji su tijekom karijere pretrpjeli nebrojene traume glave.

Latinski “Dementia pugilistica” ili kronična traumatična encefalopatija, bolest je koja zahvaća 15 do 20 posto profesionalnih boksača, a javlja se obično 12 do 16 godina nakon početka karijere. Uzrok su udarci, odnosno mikro traume koje boksač (borac) svakodnevno proživljava. Oboljela osoba pati od problema s pamćenjem, tremorom, gubitkom koordinacije i mogućnosti govora. Teži oblici uključuju i panične napade, paranoju ili patološku ljubomoru.

“Kada sam dobio ovu vijest, radilo se o velikom šoku, no o nečemu s čime se moraš nositi. Ne postoji lijek ili mogućnost izlječenja. Postoje tablete koje mogu usporiti razvitak bolesti, no radi se o neizlječivom stadiju”, izjavio je shrvani Goodridge za MMAWeekly.

Big Daddy je u profesionalnoj karijeri odradio 38 kick boksing i 46 MMA mečeva. Ukupno je bio nokautiran čak 21 put, a ubilježio je i 46 poraza. Goodridge koji je nedavno izdao autobiografiju “Gatekeeper: The Fighting Life of Big Daddy” kaže da bi volio prenijeti svoja iskustva o opasnostima stalnih ozljeda glave. Posebno ističe svoju kick boks karijeru koja je trajala od 1999. do 2010.

“Želio bih to podijeliti s ljudima. Mislim da sam najteže ozljede pretrpio u K-1. MMA u biti i nije pitanje zbog malog broja udaraca u glavu. 90 posto mojih ozljeda dolazi iz K-1, gdje nema ništa osim ozljeda glave. Jedna za drugom.”

No “Big Daddy” ne želi sažaljenje i kaže da kada bi ponovno mogao birati učinio bi isto.

“Ne žalim za ničim. Volim svoj način života. Naravno da bih volio napraviti manje promjene, ali ne, ne kajem se. Volio sam svoj život, bio je to dobar život i sretan sam s onim što sam radio”.

Unatoč lošim vijestima Goodridge ne posustaje. U travnju će održati seminar u Australiji kako bi podijelio svoja znanja iz kick boksa i MMA, sve što je naučio u protekla dva desetljeća u ringu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI