Dobra vijest za MMA borce: Istraživanje pokazalo kako sport nije ništa štetniji za mozak…

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 24.12.2014 09:49h Autor:

Ilustracija

Posljednje veliko istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu "Journal of Athletic Enhacement", a provedeno na kontrolnoj grupi od 28 MMA boraca donosi neke pozitivne vijesti za sve one koji se bave slobodnom borbom.

Istraživanje, koje su vodili doktori Christopher Health i Jennifer Callahan, naime, ide u prilog da MMA nije ništa štetniji za mozak i njegovo funkcioniranje od ostalih kontaktnih sportova.

29 posto sudionika u istraživanju je doživjelo nokaut, a više od polovice je izgubilo tehničkim nokautom prije nego što su se odazvali istraživanju. Prosječna dob boraca je bila 28.9 godina i valja naglasiti da tijekom trenažnog procesa nisu odrađivali hrvačke treninge ili treninge na kojima su primali visok broj udaraca u glavu.

Na koncu su rezultati pokazali kako u njihovom fukncioniranju mozga nije bilo nikakve razlike u odnosu na drugu kontrolnu skupinu koja se bavila nekim drugim kontaktnim sportovima. Ipak se naglašava kako to ne znači kako bavljenje MMA-jem ne donosi rizik od ozljeda glave ili drugih trauma mozga. Ovaj se sport i dalje smatra prilično rizičnim, a važan faktor koji utječe na štetu jest intenzitet i koliko često sportaš sparira.

Znači kaciga na glavu, rukavice od 16 unci i ne sparirati svaki dan…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI