Braulio Estima opisuje kako je ostao paraliziran od vrata naniže

Ostale vijesti 02.11.2011 09:30h Autor:

ADCC

Dvostruki ADCC svjetski prvak iz 2009., Braulio Estima, u razgovoru je za Crooklynscorner opisao sovje traumatično iskustvo iz prošle godine kada je nakon jednog pada na treningu ostao paraliziran od vrata nadolje.

“Bio je to najgori osjećaj u mom životu, uključujući i sve privatne situacije kroz koje sam prolazio. Na treningu sam pao na vrat. Radilo se o nesreći. Išao sam na rušenje, poskliznuo sam se, a moj protivnik je nekako pao na moj vrat. Potpuno sam bio paraliziran od vrata naniže. Nekoliko trenutaka sam ostao u potpunom šoku. Osjećaj je kao da ti je netko ukrao tijelo i gledaš ga s neke distance”, opisao je Estima svoje tragično iskustvo dodavši:

“Prvo što mi je palo na pamet bilo je da neću moći u ruke primiti svog sina. To je bilo frustrirajuće. No nakon par minuta sam osjetio trnce u nožnim prstima, a i osjet u nogama mi se počeo vraćati. Rukama je trebalo nešto druže. Bilo je to zaista traumatično iskustvo. Doktori su mi rekli da se više neću moći baviti sportovima, pogotovo kontaktnim. Meni je bilo bitno da se nečim bavim, pa makar to bio i pikado.”

Estima je ipak, najprije fizikalnom terapijom, a zatim i operativnim zahvatom, riješio probleme vezane uz kralježnicu i vrat. Povratak treninzima bio je, prema njegovim riječima, zastrašujući.

“Bojao sam se jer sam morao biti vrlo oprezan kada je u pitanju bilo kakav pokret vratom. Nisam se htio naglo kretati. No, s terapijom stiže i samopouzdanje, snaga i izdržljivost. Upravo sam snagom kompenzirao elastičnost sve dok mi se vrat nije potpuno oporavio.”

Brazilac je danas potpuno oporavljen sportaš koji se ponovno natječe na najvišem nivou.

“Dva mjeseca prije ADCC-a sam u potpunosti mogao upotrebljavati svoj vrat. Sada sam skroz oporavljen. I dalje osjećam neke posljedice; nekada osjetim trnce u rukama ili trzanje nogu…No, kada je u pitanju snaga i izdržljivost, bolji sam nego ikada prije”, zaključuje Estima.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI