Ako ste ljubitelj BJJ, ovo je “štivo” za vas: John Danaher u detalj objašnjava kako je revolucionizirao BJJ! (VIDEO)

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 17.01.2018 13:38h Autor:

John Danaher

Ako ste ljubitelj borilačkih sportova, a posebno ako ste ljubitelj brazilske jiu-jitse, za vas imamo sjajnu preporuku – svakako pogledajte posljednji MMA Podcast Joea Rogana (#11) u kojem je gostovao John Danaher!

Bolji poznavatelji BJJ-a znaju da se radi o jednom od najuglednijih BJJ trenera, stručnjaka, a može ga se nazvati i pravim revolucionarom ovog sporta. Ovaj filozof po struci je posljednjih godina zaslužan za neke od najvećih napredaka u BJJ-u, a čitava “vojska” boraca koja nastupa pod nadimkom “Danaherov odred smrti” (Danaher Death Squad) postiže nevjerojatne rezultate na najvećim svjetskim natjecanjima koristeći inovacije koje je njihov trener uveo.

Danaher je crni pojas pod Renzom Graciejem u američkom New Yorku, a u razgovoru s Joeom Roganom detaljno, korak po korak, opisuje kako je došao do revolucionarnih ideja koje su promijenile BJJ sport. Kao ključan trenutak precizira trominutni susret sa svjetski BJJ prvakom Deanom Listerom koji mu je potpuno promijenio pogled na brazilsku jiu-jitsu.

“Zašto zanemariti pola tijela čovjeka”, odgovorio mu je Lister kada ga je Danaher pitao zašto se toliko fokusira na poluge na noge koje su do prije nekoliko godina u BJJ svijetu bile smatrane nečim “opasnim”, “neželjenim” i “drugorazrednim”.

Dubinski analizirajući razloge zbog kojih BJJ svijet favorizira kontrolu gornjeg dijela tijela i poluge na ruke, ramena, ili razne oblike davljenja ispred zahvata na noge, Danaher je pronašao u samoj filozofiji čitavog sporta. A ona se prema njemu sastoji od četiri koraka: 1. baciti protivnika na pod 2. proći mu noge 3. uspostaviti poziciju u kojoj se može najbolje ugroziti protivnika udarcima 4. završiti borbu nekim zahvatom.

Kao što vjerojatno primjećujete, a isto je primjetio i Danaher, u čitavoj BJJ jednadžbi nigdje nema nogu i zahvata na iste. Naime, godinama se smatralo da su zahvati na noge nešto što činite kada nemate druga rješenja i kada ste osuđeni na očajničke poteze.

No, on je to odlučio promijeniti iz temelja. Najprije je dugo vremena proučavao tehnike svih mogućih pozicija iz koje možete ugroziti protivnika zahvatom na noge, a to je činio istražujući najbolje majstore tih tehnika. Zatim je doslovno konstruirao sistem koji je danas poznat kao “Danaherov footlock sistem”. U nekoliko koraka, borci koji se koriste njegovim sistemom, gotovo svakog protivnika možu dovesti do bezizlazne situacije.

Blago ovog podcasta jest što u njemu Danaher iz prvog lica vrlo detaljno analizira i objašnjava kako je razvijao nešto što ljudi u BJJ svijetu nazivaju najvećom inovacijom posljednjeg desetljeća. I stoga još jednom svakom ljubilelju brazilske jiu-jitse toplo preporučimo da odvoje dva i pol sata za ovaj fantastičan podcast.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI