27 godina Strikeforcea (2. dio)

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 14.01.2013 13:38h Autor:

Cung Le (Photo: Esther Lin)

Pročitajte nastavak priče o Strikeforceu napisanu od strane novinara Bleacher Reporta Jonathana Snowdena. Nakon ogromnog uspjeha prve priredbe u San Joseu koju su predvodili Frank Shamrock i Cesar Gracie, pojavili su se problemi u vidu nove promocije Pro Elite, koja je potpisala ugovor s Frankom Shamrockom za meč s Renzom Graciejem na Showtimeu.

Shamrock: Imao sam odnos sa Strikeforceom po kojem sam bio uključen u izgradnju branda, pomoći ga pokrenuti u pravom smjeru. Konstantno sam tražio financijere i prilike. Kada se pojavio pro Elite, otišao sam tamo kao kopromotor i biznismen. Sve što su oni željeli je da se borim za njih. Potpisali smo ugovor koji je uključivao cijeli Strikeforceov tim. Ali kada je trebalo raditi nisu bili zainteresirani za timski rad. Odmah smo se sudarili glavama, a ja sam ostao u sredini. Trebalo je biti da smo svi braća, ali ispalo je suprotno. Kad smo završili na sudu, svi smo morali zašutjeti i pustiti nekoga drugog da odluči.

Rich Chou (bivši Elite XC i Strikeforceov matchmaker): Kad se prašina slegla, morali smo (Elite XC) raditi zajedničku promociju. Odradili smo dva sjajna šoua u San Joseu, Frank protiv Phila Baronija i Frank protiv Cunga Leja. Ali to je bio prisilni odnos, a ne prirodna, organska veza između dvije organizacije. Jednom kad smo počeli raditi bili smo uljuđeni, ali nismo bili  u baš najprisnijim odnosima.

Gross: Bilo je ružno. To je bio dogovor jedinstven za slobodnu borbu. Moralo je tako biti zbog zakonskih peripetija.

Coker: Mislim da je bila riječ o velikom nesporazumu. Mislim da nam je to koristilo na duži rok. Da Frank to nikada nije učinio, nikada ne bi zajedno promovirali te priredbe i nikada ne bi ostvarili odnos sa Showtimeom koji traje do danas. Razmislite, dvije borbe koje smo zajedno promovirali bile su Frank vs. Baroni i Frank vs. Cung. Obje su ostvarile ogromnu zaradu od ulaznica. Mislim da je Frankova borba s Cungom prva koja nam je donijela više od milijun dolara od ulaznica. Siguran sam da su te velike borbe u San Joseu privukle pažnju Showtimea. Kad su gostovali negdje drugdje s Pro Eliteom siguran sam da n isu bile tako velike.

Prva kopromocija bila je grudge meč između Shamrocka i Phila Baronija, udarača koji je bio velika zvijezda Zuffina UFC-a na početku stoljeća. HP Pavilion još je jednom bio domaćin priredbe na kojoj se skupilo više od 10 tisuća gledatelja. Shamrock, primarno znan kao grappler, nemilosrdno je izazivaoi Baronija u najavnim prilozima, obećavavši nokaut. Hoće li Shamrock stajati i izmjenjivati udarce? To je pitanje privuklo pažnju fanova.

Ali ispod kečerskih najava je tinjalo i nešto stvarno. Shamrock je nekoć trenirao u American Kickboxing Academyju s borcima koji su sada bili Baronijeve kolege. Neki borci u AKA-u su mislili da je Shamrock siledžija i da je preagresivan na treninzima jer je često ozljeđivao sparing partnere. Čak je optužen da je odavao insiderske informacije borcima koji su se borili protiv članova AKA-a. Njegov odlazak je bio manje nego prijateljski, tako da je zaista bilo zle krvi.

Josh Thomson (borac iz AKA i bivši Shamrockov timski kolega): Frank je pričao s Clayom Guidom prije našeg dvoboja i čuo sam da mu je Frank govorio o mom treningu i grapplingu. To je bila pljuska. Trenirao sam s Frankom za sve svoje mečeve u UFC-u i bio mi je jedan od glavnih sparing partnera. To je bila mala izdaja.

Shamrock: Još jednom, vidio sam priliku. Thomson je premali da bi se borio sa mnom, ali Baroni je savršeni lik. Znao sam da će odigrati ulogu od početka do kraja. Ako želite ispričati priču, on je tip kojeg želite pored sebe. Čim je otvorio usta pomislio sam: "ovo će biti dobro". Nisam znao da će biti baš tako čarobno.

Afromowitz: U prosicnu 2006. zajedno su komentirali priredbu. U jednom trenutku tijekom prijenosa Phil je rekao Franku: "Obećaj mi da nećeš to napraviti kad se mi budemo borili." Frank mu je odgovorio: "Šališ se. Stajat ću iznad tebe dok si u nesvjesti." Phil odgovara: "Ja sam New York Bad Ass Frank. Mene ne nokautiraju." Definitivno je bilo zanimljivo. Mislim da su znali da će se boriti.

Coker: Još se sjećam Frankova rap spota. "My name is Phil Baroni, I'm full of bologna."  Napravio je svoje spotove i svoju priču. Frank je marketinški čarobnjak i zna kako promovirati borbu na način da je svi žele vidjeti. On će obaviti posao za promotora.

Thomson: Bilo je otrcano. Sjećam se da smo svi sjedili u AKA i smijali se do suza. Znali smo franka. Bilo je smiješno, dobro smo se nasmijali. 

Afromowitz: Valjali smo se po podu kad smo to vidjeli. Frank je poput Muhammada Alija. Zna kako se ljudima uvući u glavu.

Kad je meč počeo, Frank je ispunio obećanje i stajao je s Baronijem. Dok je njegov protivnik postajao sve umorniji u drugoj rundi, Shamrock je gestikulirao laku noć Baroniju i eliminirao ga rear naked chokeom ubrzo nakon toga.

Shamrock: Jednostavno mi je došlo. Bio sam duboko u Philovoj glavi i jahao na valu chija. Sve je radilo, iako mi je koljeno bilo u lošem stanju i ostajao sam bez snage. Znao sam da mu moram gaziti psihu. Znao sam da sam na tragu, pobjeđivao sam ga u mentalnom dvoboju. Ta gesta je sama iskočila. Nisam je planirao, dogodilo se u trenutku. 

Između mega evenata sa Shamrockom, promocija je nastavila s održavanjem redovnih priredbi. Sve su održane u kaliforniji, većina u San Joseu. Nastupale su mnoge zvijezde, ali Scott Coker izdvaja dva borca, uz Leja i Shamrocka, zbog kojih je njegova promocija postala posebna.

Coker: Četvorica boraca bila su stupovi naše organizacije.: Frank Shamrock, Cung Le, koji se borio za nas od 1997., Gilbert melendez i Josh Thomson. Kompanija je rasla na njihovim leđima sve dok nismo potpisali ugovor s televizijom i skočili na viši nivo.

Thomson: I danas, Coker me zna nazvati i pozvati na golf. Sve je građeno na prijateljstvu od samog početka. Imao je takav odnos sa svojim borcima i za mene je to bilo vrlo važno. Uvijek je ispunjavao obećanja. Ne mogu reći dovoljno. Vidjelo se da mu je stalo. Znate što Dana White osjeća za Forresta Griffina i Stephana Bonnara? Mislim da smo ja i melendez Cokerovi Griffin i Bonnar.

Martin: Strikeforce zaslužuje lavovski dio zasluga za to kako se izgrađuje regionalna promocija od samog začetka. Ostali su mali i ulagali u lokalne talente i rasli s vremenom. Nisu pokušavali preuzeti svijet u jednom danu i nisu potpisivali nepotrebne TV ugovore samo zato da bi bili na televiziji.  Bili su i ostaju model kako regionalna promocija može uspjeti.

Shamrock: Strikeforce je bio Scottova mala ekipa. Mogli su vam svi stati na dlan. Od nas je počelo. Bilo nas je samo nekoliko.

Afromowitz: Stvar je bila u organskom razvoju. Imali smo sreće zato što je Frank bio ime. Cung Le je bio ime u kick boksu. I od toga smo se uzdizali. Promovirali smo borce u usponu, posebno iz našeg kraja. Imali smo lokalno tržište. Scott je izgradio to tržište u 25 prethodnih godina i zaista je vladao njime.

Coker:  Od 2006-2008 imali smo zaista malu ekipu. I oni su se pošteno naradili. Svi su bili na raspolaganju 24/7 i pokazali smo da možemo sve izvesti s malom ekipom, a i dalje to radimo vrlo dobro. To dolazi iz iskustava koja smo prolazili 20 godina. Napravili smo toliko priredbi da smo iz toga napravili znanost.

Do ožujka 2008. Strikeforce je bio spreman za još jedan obračun. Ovog puta Franku Shamrocku nisu suprotstavili poznatu MMA zvijezdu, već lokalnu senzaciju Cunga Leja. Strikeforceov veteran iz kick boks dana, Le je bio heroj za mnoge članove azijske zajednice u San Joseu.

Cung Le: Napravio mi je odličnu promociju na ESPN-u i ESPN-u 2. Svoju drugu profesionalnu borbu odradio sam za njega i od tada se borim za njega. 

Coker: Prvi put sam Cunga vidio da se bori na tradicionalnom Shotokan karate turniru. Bavio se tradicionalnim karateom. Tae kwon doom. Trenirao je sanshou. Borio se kao kick bokser. On je potpuni majstor borilačkih vještina. Ne samo jednog stila. Za mene on je mogao sve. Kad je došlo vrijeme za mješovite borilačke vještine rekao je: "Spreman sam. Ja sam za. Učinimo to." Nije bilo okljevanja.

Gross: Utjecaj Cunga Leja i njegovo pojavljivanje na ranim Strikeforceovim eventima bili su značajni za organizaciju. Povezao se s vijetnamskom zajednicom i privlačio je ogroman broj gledatelja. Meč Le -Shamrock bio je iznimno važan za tržište San Josea. Frank je poput Cunga Leja pronašao svoj dom u San Joseu. Oni su bili osovina ranih Strikeforceovih priredbi. Oni su dovodili ljude i dvoranu i zbog njih je ljudima stalo.

Shamrock: Borimo se za grad. Tako smo to predstavili. Bore se dva superjaka lokalca. Cijeli grad mora izabrati stranu. Bilo je kao kod starih kečera – poraženi napušta grad.

Le: Znao sam što Frank donosi. Definitivno se zna uvući borcu u glavu prije meča. Ali ostao sam usredotočen. U to vrijeme, obojica smo bili zvijezde u San Joseu, ali Frank je došao iz UFC-a i bio je svjetski prvak u srednjoj kategoriji.

Mnogi su nagađali kako će meč odlučiti Lejeva sposobnost da zaustavi Shamrockova rušenja. Umjesto toga, odigrala se borba na nogama koja je završila kada je Shamrock blokirao high kick koji mu je slomio ruku.

Coker: Cung Le je i danas vještiji udarač od 99 posto MMA boraca. Može stajati i udarati se s bilo kojim MMA borcem na svijetu.Pitanje je bilo, mogu li ga srušiti? Znao sam da je Cung i hrvao. Mnogi to nisu znali. 

Shamrock: Kao majstor borilačkih vještina otkrio sam da uvijek ima još puno toga za učiti. Maurice Smith mi je još prije 10 godina rekao da te udarce morate blokirati s dvije ruke. A to isto mi je rekao i na početku trening kampa. Ali iz nekog razloga nisam mario za to. Bio sam poput neposlušnog djeteta koje je željelo stvari raditi po svome. Naučio sam lekciju na teži način – sa slomljenom rukom.

Afromowitz: Cung je zaista šokirao svijet tom pobjedom. Ako pogledate njegovu reakciju vidjet ćete da je šokirao i sebe. Frank je pokušao stajati i udarati s njim. Morate to poštovati.

Dok je Strikeforce nastavljao rasti, Coker nije bio jedini koji je bio uvjeren da ima nešto posebno. Ostvario je odličan odnos sa Silicon Valley Sports & Entertainmentom, konglomeratom koji je vlasnik NHL momčadi San Jose Sharks i HP Paviliona. U ljeto 2008. kupili su 50 posto Strikeforcea.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI