White krši “The Ali Act” posredništvom u meču McGregor vs. Mayweather

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 14.06.2017 11:15h Autor:

Dana White, Conor McGregor i Floyd Mayweather

Predsjednik UFC-a Dana White se već tjednima javno hvali kako je upravo on taj koji će završiti dogovore oko boksačkog meča godine između svog borca Conora McGregora i bivšeg svjetskog prvaka Floyda Mayweathera jr-a.

Dapače, kada je prije nekoliko dana javljeno da je netko drugi preuzeo pregovore, White je to demantirao potvrdivši da je i dalje “u sedlu pregovora”. Razlog zbog kojih se promotor uključio u ovaj “managerski” posao jest dakako interes njegove kompanije. UFC je u teoriji mogao zabraniti McGregoru da boksa protiv Mayweathera, no Irac bi se u tom slučaju pozvao na “The Ali Act” – zakon koji je donesen upravo da bi zaštitio borce u ovakvim slučajevima. Znajući da pravno nemaju osnove zabraniti McGregoru da nastupa u drugom sportu, UFC je odlučio uskočiti na taj brod. Upravo je Whiteu i UFC-u u interesu da se čitava stvar realizira što prije kako bi se njihov prvak mogao vratiti u Octagon. Naravno, pritom će nešto i zaraditi.

No, upravo tu, prema pisanju “Bloody Elbowa”, nastaje problem. Naime, već spomenuti “The Ali Act” spriječava promotore da su u isto vrijeme i manageri. Te su dvije funkcije prema tom zakonu nespojive, a samim time što pregovara u ime McGregora koji nastupa u UFC-u, White direktno krši zakon.

“Vrlo je zanimljivo ovo što se trenutačno događa. Ovaj potez direktno otkriva kakve je okove UFC stavio svojim sportašima na sportskom tržištu. Postoje određeni zakoni. The Muhammad Ali Act štiti McGregora upravo od Dane Whitea, kako ovaj ne bi mogao spriječiti njegovo nastupanje u drugom sportu. On ne može biti manager. Ako je promotor, onda je prema zakonu zabranjeno da je u isto vrijeme i manager. Ovdje se igraju vatrom”, izajvio je u intervjuu za Cage Side Press bivši UFC-ovac Jon Fitch.

Ipak, prema pisanju “Bloody Elbowa” povijest govori da se Whiteu najvjerojatnije neće ništa dogoditi, odnosno da neće snositi nikakve posljedice. Ukoliko bi UFC branio McGregoru nastupanje u dvoboju potiv Mayweathera, stvar bi postala ozbiljnija, no samo zastupanje UFC borca od strane predsjednika kompanije jest protivno zakonu, ali u prošlosti nije bilo sankcionirano.

To je vjerojatno znao i Dana White koji se zasigurno posavjetovao s odvjetnicima prije nego što se upustio u avanturu “McGregor vs. Mayweather”.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI