Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Velik udarac za krovnu boksačku organizaciju: Boks ostaje na OI u Tokiju, ali ne i AIBA! | Fight Site

Velik udarac za krovnu boksačku organizaciju: Boks ostaje na OI u Tokiju, ali ne i AIBA!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 23.05.2019 10:39h Autor:

Ilustracija

Jedan od temeljnih olimpijskih sportova boks ćemo pratiti i na Olimpijskim igrama iduće godine u japanskom Tokiju. Odluka je to Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koja je donesena na sjednici u Laussanne. No, postoji i bitan dodatak toj odluci – boksački turnir, kao i kvalifikacije za sam odlazak na OI, neće biti u ingerenciji Međunarodne boksačke federacije (AIBA-e).

Podsjetimo da posljednje dvije godine traje prilično žestok obračun MOO-a s krovnom svjetskom boksačkom organizacijom. MOO je zaprijetio AIBA-i izbacivanjem s Olimpijskih igara radi svega što se događalo na OI u Rio de Janeiru 2016. godine, ali i drugih skandala koje prate ovaj kontroverzni savez. Donedavno je predsjednik AIBA-e bio zloglasni uzbekistanski kriminalac Gafur Rakhimov, čovjek kojem je imovina u SAD-u zamrznuta radi sumnje u trgovinu heroinom.

Nakon po AIBA-u vrlo lošeg izjveštaja na čak 30 stranica o financiranju i upravljanju koja je izradio MOO, iz krovne boksačke organizacije tvrde da su u proteklih 18 mjeseci učinili sve što je od njih bilo zatraženo i da su uspjeli reformirati savez. MOO se s time nije složio te su ustvrdili da je u konačnici došlo do nedostatka zadovoljavajućeg napretka, a epilog je katastrofalan za AIBA-u. Naime, za boks na Olimpijskim igrama u Tokiju će biti zadužena Međunarodna gimnastička federacija i posebna radna skupina na čelu s Morinarijem Watanabeom.

“Siguran sam da će radna skupina biti u kontaktu s nekim profesionalnim boksačkim federacijama i možda nekim drugim partnerima”, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora MOO-a te je potvrdio kako se AIBA ne može vratiti u olimpijsku obitelj bez “fundamentalnih promjena”.

Kvalifikacije za Olimpijski boksački turnir se održavaju između siječnja i svibnja iduće godine. Nadgledat će ih ljudi iz – gimnastike!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI