Usyk automatski postaje prvi Joshuin izazivač ukoliko odluči prijeći u tešku kategoriju

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 01.08.2018 13:44h Autor:

Oleksanr Usyk

WBO organizacija dodijela je Oleksandru Usyku naslov “WBO Super Champion”, što je posebna vrsta priznanja, odnosno nešto čime boksač automatski osigurava mjesto prvog izazivača ukoliko odluči otići u kategoriju više.

U pitanju je priznanje koje WBO ne daje tako često, nego ono najčešće završava kod onih boraca koji veliki broj puta obrane titulu. Usyk je svoju obranio pet puta, no ono što je bitnije je to da je u međuvremeno došao do preostala tri elitna pojasa, čime je postao apsolutni prvak lakoteške kategorije. Zbog toga ne treba čuditi ovo priznanje.

Ipak, zanimljiva priča oko ovog priznanja je to da Usyk sada može otići u tešku kategoriju te automatski postati prvi izazivač Anthonya Joshue za WBO pojas, odnosno priznanje mu daje pravo na taj meč ukoliko odluči postati teškaš. On je spominjao kako se u budućnosti sigurno misli okušati u kraljevskoj kategoriji, no trenutno mu je plan još kratko vremena ostati lakoteškaš te prije svega odraditi meč protiv Tony Bellewa.

Usyk je do sva četiri pojasa došao trijumfom u svjetskoj seriji. Prvo je obranio WBO pojas savladavši Marca Hucka, zatim je kolekciji pridodao WBC titulu pobjedom nad Mairisom Briedisom, dok je preostala dva pojasa osigurao prije desetak dana, savladavši Murata Gassieva u finalu turnira. Trenutno je na savršenom skoru 15-0, uz 11 pobjeda nokautom.

Ukoliko bi se odlučio upustiti u teškašku avanturu, svakako bi bio zanimljiv protivnik za Joshuu, prije svega zbog svoje kombinacije savršene kondicije, velike brzine i nevjerojatne tehnike. No, svakako bi bilo zanimljivo vidjeti i na kakvoj bi mu prve dvije karakteristike razini ostale ukoliko bi nabacio još minimalno desetak kilograma, bez kojih ne bi imao što raditi među teškašima.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI