Tri godine od tragične smrti velikog Mike Bernarda! (VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 14.02.2015 16:30h Autor:

In Memoriam: Mike Bernardo

Svijet borilačkih sportova na današnji je dan prije točno tri godine pogodila tragična vijest o smrti jednog od najvećih kickboksača u povijesti – Južnoafrikanca Mikea Bernarda.

Bernardo je preminuo u 42. godini te će zauvijek biti upamćen kao jedan od najvećih udarača koji su ikada kročili zemaljskom kuglom. Sudjelovao je na impresivnih šest K-1 Grand Prix Finala, a 1996. je uspio stići i do same završnice ovog prestižnog turnira, no u finalnom dvoboju je izgubio od jednako velikog i jednako tragično preminulog Andyja Huga.

Mike je u karijeri odradio impresivnih 77 profesionalnih kick boksing mečeva ubilježivši 54 pobjede i 18 poraza. U oči upada podatak da je od 54 pobjede njih čak 42 stiglo nokautom što je postotak (77%) kojim se rijetko koji svjetski borac može pohvaliti. Valja istaknuti da je velika većina Bernardovih protivnika bila sama krema svjetskog kick boksinga. Među gomilom top imena koje je pobjeđivao u ringu ističu se ona Petera Aertsa (3 puta), Andyja Huga (2 puta), Glauba Feitose, Mauricea Smitha, ali i hrvatskih velikana Branka Cikatića i Mirka Filipovića. Doduše, i Cro Cop se može pohvaliti činjenicom da je u prvom međusobnom dvoboju (1999.) uspio prekidom stići do pobjede protiv velikog Južnoafrikanca.

Oni koji su malo bolje upoznati s Mikeovom karijerom znaju i da je Bernardo bio usko vezan za Hrvatsku te da je u Zagrebu proveo gotovo dvije godine svog života. U trenucima kada je njegova karijera već pomalo bila na zalasku, Mike je započeo suradnju s  našim poznatim menadžerom i producentom Orsatom Zovkom. Kako bi ga ponovno dignuo na sportske noge, Zovko je odlučio Bernarda preseliti u Zagreb gdje je trenirao pod paskom našeg proslavljenog boksačkog stručnjaka Leonarda Pijetraja. Južnoafrikanac je živio u iznajmljenom stanu u zagrebačkoj Dubravi te se potpuno posvetio treninzima i povratku u svjetski vrh. Plodovi tog rada bili su vidljivi vrlo brzo. Bernardo je od 2002. gotovo do kraja 2003. nanizao nekoliko vrhunskih rezultata i vrijednih pobjeda, te se ponovno vratio na tada veliku japansku K-1 scenu.

Ipak, Mike Bernardno će osobama koje ga intimno poznaju prije svega biti upamćen kao velik i izuzetno karizmatičan čovjek. Bernardo je čitav život proveo poštujući stroge moralne principe koje si je sam nametnuo, bio je čovjek od riječi i veliki prijatelj. Vjera je također bila bitan segment njegovog života i zato ističemo jedan citat koji obilježava životnu filozofiju ovog velikog sportaša…

"Prije nego što ulazim u meč pomolim se Bogu da obojica iz njega izađemo neozljeđeni. I to će se obistiniti. U mom srcu nema mjesta mržnji, ne želim nikome nanositi bol, pa čak niti svom protivniku. Želim se protiv njega samo natjecati. Oboje smo natjecatelji u istom sportu i pokušavamo svojim znanjem i kvalitetama pokazati tko je taj dan bio bolji. Moja poruka je da postoji nada za sve, postoji nada za svakog od nas pojedinačno. Isus je naš spasitelj i on je put prema toj nadi, prema ljubavi i prema iscjeljenju. S njim možemo postići bilo što u životu. To je moja poruka", poručio je ljudima u svijetu Bernardo!

Mike Bernardo je preminuo u još nerazjašnjenim okolnostima 14. veljače 2012. u svom domu u Cape Townu gdje je i pokopan. Sportski svijet će ga zauvijek pamtiti…

Povodom tri godine smrti Mike Bernarda Fight Channel se prisjeća ovog velikog sportaša i još većeg čovjeka…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI