Svijet se prisjeća legende: Prije točno godinu dana ostali smo bez Muhammada Alija (FOTO, VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 03.06.2017 17:17h Autor:

Muhammad Ali (Twitter)

Prošla je godina dana otkako nas je napustio Muhammad Ali, jedan od najvećih sportaša svih vremena i čovjek koji je zračio energijom, kako u ringu tako i izvan njega.

Neponovljiva legenda preminula je 3. lipnja 2016. godine nakon 30 godina duge i teške borbe s Parkinsonovom bolešću, a u trenutku smrti bile su mu 74 godine. Posljednji ispraćaj trostrukog svjetskog boksačkog prvaka trajao je oko 12 sati, a u njegovom Louisvilleu okupile su se tisuće kako bi mu još jednom odale počast. Tada su mu, između ostalih, lijes ponijeli i velikani ringa poput Mikea Tysona i Lennoxa Lewisa, ali i Will Smith, glumac koji ga je utjelovio u filmu “Ali” iz 2001. godine.

Ali, rođen kao Cassius Marcellus Clay Jr., boksom se počeo baviti s 12 godina, prvi meč je odradio s 18, a već s 22 postaje svjetski prvak u teškoj kategoriji kada svladava Sonnyja Listona (25. veljače 1964.). Karijeru je završio 1981. s nepunih 40 godina i 56 pobjeda iz 61 profesionalnog meča.

O njegovom životu, kao i epskim okršajima u koje će svi ubrojati one s Joeom Frazierom i Georgeom Foremanom, dalo bi se napisati tisuću priča, a svaka od njih samo bi nam donijela još jednu potvrdu njegove veličine, veličine koje se svijet danas ponovno prisjeća.

U Muhammadov rodni Louisville ovih dana pristižu kolone ljudi, a grad je u njegovu čast organizirao šestotjedni festival naziva “I Am Ali”. Festival će uključivati 50-ak događanja, među kojima i boksačke mečeve sponzorirane od strane još jedne legende – Evandera Holyfielda.

Prema procjenama kojima raspolažu američki mediji, Alijev je grob u posljednjih godinu dana svakodnevno posjećivalo stotinjak ljudi, dok je subotom i nedjeljom ta brojka bila čak dvostruko veća.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI