Sretan rođendan Rocky Marciano (VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 01.09.2018 17:17h Autor:

Rocky Marciano

Na današnji dan, prije 95 godina, rođen je Rocky Marciano, jedan od najvećih boksača u povijesti i neporaženi šampion teške kategorije.

Mogli smo ovakav neki članak napisati jučer, kada je bila 49. godišnjica njegova prerane smrti, no kod ovakvog sportaša ne treba spominjati smrt, osim kao pojavu koja ga je svijetu prerano uzela, nego je potrebno slaviti njegove uspjehe i život, koji je započeo upravo 1. rujna 1923. godine. Tada se u gradu Brocktonu, u doseljeničkoj talijanskoj obitelji, rodio Rocco Francis Marchegiano.

Boksačku karijeru započeo je 1946. godine, kada mu je bilo već 23, no za to je zaslužan drugi svjetski rat, tijekom kojeg je bio član američke mornarice. Bio je stacioniran u Velikoj Britaniji te je služio na brodu koju je dobavljao namirnice u Normandiju. Prije toga je radio razne poslove, no negdje u pozadini je uvijek bio taj boks, o kojem nije ozbiljno razmišljao sve dok nije došla prava prilika. Kao amater je nastupio na nekim vojnim natjecanjima, ali bez previše zapaženih rezultata. U profesionalnom ringu bilo je to nešto drugo.

Nećemo previše pričati o njegovim ranim mečevima, kojih je 1948. bilo 11, a godinu kasnije čak 13. Rocky nije previše birao, uskakao je u mečeve gdje je bilo potrebno, a svi su završavali s jednim te istim ishodom. Rocky bi nerijetko u samim uvodima znao primiti udarce koji bi mnoge ozbiljnije uzdrmali, sve s ciljem da dođe do svojih prilika. A kada bi on pogodio onako kako je planirao, nitko nije mogao ostati na nogama. Nakon dvije godine profesionalnog boksa i skora 25-0, za njega su zapravo krenule prave stvari.

1950. odradio je svoj najteži meč u karijeri, kada je Rolanda La Starzu savladao podijeljenom odlukom sudaca i to korištenje ekstra boda koji mu je dodijelio sudac u ringu, a godinu kasnije, nakon još jedne serije koja je njegov skor dovela do 37-0, susreo se s Joeom Louisom. Legendarni Louis iza sebe je imao 66-2 skor i opjevane mečeve protiv Maxa Schmellinga, koji su u svijetu bili gledani kao dueli slobodnog svijeta protiv nacističke Njemačke. Louis je prihvatio 300.000 dolara ponuđenih za ovaj meč, ali gladni Rocky nije imao previše respekta prema legendi i završio ga je u osmoj rundi. Velikom Louisu to je bio posljednji meč.

Do šampionskog statusa Rocky je došao u rujnu 1952. godišnje, kada je u 13. rundi završio Jersey Joe Walcotta, a u revanšu istog rješava već u prvoj. Nakon toga je obranio titulu u novom meču protiv La Sparze, a do kraja karijete titulu brani još četiri puta. Umirovio se 1955. godine, sa skorom 49-0, koji je ostvario u samo sedam godina ozbiljne profesionalne karijere. Ostao je upamćen kao borac nevjerojatno jake brade i još jačih udaraca te pravi heroj talijanske nacionalne manjine. Najveći fiktivni boksač, Rocky Balbao, zapravo je inspiriran upravo svojim imenjakom.

31. kolovoza 1969. godine, samo dan prije svog 46. rođendana, veliki Rocky Marciano poginuo je u padu malog aviona koji ga je trebao prevesti u Iowu. Krivac za nesreću bio je nedovoljno iskusan pilot, koji se odlučio odraditi let po izuzetno nepovoljnim vremenskim uvjetima.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI