Službeno dogovoren meč Usyka i Bellewa!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 15.09.2018 13:30h Autor:

Oleksandr Usyk i Tony Bellew

Oleksandr Usyk braniti će svih svojih pet titulu na boksačkom spektaklu koji će se 10. studenog održati u Manchesteru. To bi značilo da jedini apsolutni svjetski boksač prvak odlazi u goste na noge svom protivniku, Tonyu Bellewu.

Čim je Oleksandr Usyk potpisao ugovor s Matchroom Boxingom, odnosno s Eddiem Hearnom, bilo je jasno kako neće biti potrebno puno vremena da bi se dogovorio meč koji je Ukrajinac otvoreno zatražio čim je savladao Murata Gassieve. Time je postao trenutno jedini apsolutni svjetski boksački prvak, odnosno vlasnik sva četiri elitna pojasa. Tome je pridodan i peti, onaj “The Ring” magazina, koji jednako vrijedi kao i spomenuta četiri, ali ne dodjeljuje se redovno i u svim kategorijama. Sada će sve te pojaseve pokušati oduzeti mu Tony Bellew, u meču koji bi mogao biti posljednji za boksačku zvijezdu iz Liverpoola.

Ovaj duel lakoteške kategorije dogovoren je za 10. studenog, a održati će se u Manchester Areni, na velikom spektaklu Matchroom Boxinga te će predvoditi program koji će sadržavati još nekoliko sjajnih mečeva, čiji bi popis trebao biti objavljen u narednim danima. Biti će to prvi Usykov profesionalni nastup u Velikoj Britaniji, državi gdje je zapravo došao do svog vjerojatno najdražeg odličja. U pitanju je olimpijsko zlato u teškoj kategoriji, koje je osvojio 2012. godine u Londonu, nakon čega se okrenuo profesionalnoj karijeri. Osim olimpijskog, Usyk je osvojio po jedno svjetsko i europsko zlato.

U profesionalnoj karijeri je Ukrajinac za sada briljantan, sa skorom 15-0 uz 11 nokauta, a do sada nitko nije došao previše blizu da bi ga ugrozio. Ovaj 31-godišnjak imponira nevjerojatno lakim kretanje za svoju kategoriju te vrlo brzim i raznolikim kombinacijama udaraca, koje pogađa u natprosječno velikom broju. Ovaj meč mogao bi mu biti posljednji u ovoj kategoriji, budući da je već najavio kako svoje ambicije iduće vidi među teškašima te da vjeruje kako već iduće godine može doći do meča protiv Anthonya Joshue. No, za to će možda morati stati u red, iako ima naslov WBA Super prvaka, što bi značilo da odlaskom u teškaše automatski postaje njihov prvi izazivač.

Što se tiče Bellewa (30-2-1, 20KO), 35-godišnjak iz Liverpoola je do sada kao svoj najveći uspjeh imao WBO titulu lakoteške kategorije, no do nje nije došao preko elitne konkurencije s kakvom se Usyk borio u Svjetskoj seriji. Tako se kao njegove dvije najveće pobjede spominju posljednje dvije, koje je ostvario nad ipak već starijim i potrošenim Davidom Hayeom. No, Eddie Hearn je oko tih duela uspio stvoriti veliku priču pa je iz tog razloga i poraslo ime Tonya Bellewa i to pred kraj njegove karijere. Posljednji poraz doživio je 2013. godine, kada ga je Adonis Stevenson savladao prekidom nakon šest rundi. Bellew je u tom meču bio apsolutno izdominiran, no uspio se oporaviti i od tada ima niz od deset uzastopnih pobjeda.

U najavi meča je navedeno kako će Usyk braniti sve svoje titulu, što bi značilo da je WBO promijenio svoj nalog, prema kojem je Usyk trebao braniti titulu protiv Denisa Lebedeva ili će mu pojas biti oduzet. Tako je ovo automatski postalo jedan od najvećih boksačkih mečeva posljednjih godina na prostoru Velike Britanije. Nažalost po sudionike, u ostatku svijeta oni još uvijek nisu toliko velika imena. Ipak, obojici bi ovo trebala biti i najveća zarada u karijeri, a pasionirani boksački fanovi će sigurno sve popratiti sa zanimanjem. Osim toga, mi možemo biti sretni i time što jedna nacionalna javna televizija ima ugovor s Matchroom Boxingom za prijenose njihovih priredbi te ćemo gotovo sigurno moći uživati u ovom spektaklu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI