Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Skandal na K-1 World Max Finalu šokirao ljubitelje kickboksa! | Fight Site

Skandal na K-1 World Max Finalu šokirao ljubitelje kickboksa!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 14.10.2014 11:05h Autor:

Buakaw vs. Kehl

K-1 World Max Finale, koje je prošlog vikenda održano u tajlandskoj Pattayi, trebalo je biti prva poslastica i vrhunski događaj za ljubitelje kickboksa. Za naslov najboljeg borili su se Buakaw Banchamek i Enriko Kehl. Nakon tri runde suci su odlučili da je borba završila neriješeno te je o pobjedniku trebala odlučiti dodatna runda. No, tada su nastali problemi i skandal o kojem će se još dugo raspravljati.

Bukaw Banchamek (nekada Por Pramuk) imao je priliku s pobjedom protiv mladog Enrika Kehla iz Njemačke doći do trećeg naslova najboljeg. Svi su i očekivali njegovu pobjedu, ali suci su devet minuta borbe vidjeli na svoj način i odlučili da borci odrade i dodatnu runda koja je trebala odrediti novog prvaka.

No, do dodatne runde nije došlo jer Buakaw je jednostavno nestao iz ringa te iz dvorane. Sucu nije preostalo ništa drugo nego da Nijemca proglasi pobjednikom, a Khelu u tom trenutku nije smetalo da bez obzira na nevjerojatan potez svog protivnika proslavi pobjedu.

Nakon toga krenule su razne priče pa i one po kojima je Buakaw optužio K-1 da mu nije isplatio novac, da je meč stavljen u kladionicu što dovodi u sumnju odluku sudaca te da mu je Top King za kojeg Tajlanđanin nastupa platio da upropasti cijelu priredbu. Buakaw je održao i konferenciju za medije na kojoj je uglavnom ponovio ono što je već ranije izrečeno. Tvrdi da je znao kako je borba namještena i da je napustio ring i dvoranu iz protesta. Također je rekao da nije dobro razumio K-1 pravila koja su mu slabo prevedena te je zabrinut zbog nezakonitih kockarskih radnji. No, prave i opipljive dokaza nije iznio. U svakom slučaju K-1 World Max Finale završilo je velikim skandalom, a organizaciji koja se pokušava vratiti na stare staze slave on nikako nije bio potreban.

Oni koji su gledali meč vidjeli su da se Enriko Kehl znatno bolje pripremio za ovaj meč nego za njihov prvi međusobni ogled u kojem je Buakaw dominirao. Tada su se borili u muay thai borbi, ali K-1 pravila su ovog puta više odgovarala Nijemcu koji je dobro izgledao tijekom sve tri runde. Neki će reći da bi Buakaw sigurno pobijedio da su se borili po muay thai pravilima, ali njegova bacanja iz klinča ovdje se nisu bodovala. No, da cijela priča ima veliku pozadinu bilo je jasno nakon završetka treće runde jer Buakaw je nestao iz ringa i prije nego je obznanjena odluka sudaca, a mnogi će reći da je tijekom meča odavao dojam kao da se ne želi boriti na pravi način.

Što je istina u cijeloj priči znaju samo sudionici ovog događaja, a svoju je priču iznio i K-1 Global kroz priopćenje. 

„K-1 bio je jedan od vrhunskih borilačkih brandova od svojih početaka 1993., a Buakaw Banchamek (tada Por Pramuk) počeo je svoju K-1 karijeru 2004. kada je i postao MAX prvak. Osvojio je turnir još jednom i postao veliko ime u Japanu i cijelom svijeta.

K-1 World Max je jedan od prestižnijih turnira u svijetu kickboksa, a K-1 Max borci su jedni od najpopularnijih na svijetu. Finale K-1 MAX-a održano je 11. listopada, a cijeli je događaj prenošen na tajlandskoj televiziji i u ostatku svijeta. Buakaw je plasman u finale zaslužio s tri pobjede na prethodnim turnirima.

Nakon završetka treće runde Buakaw Banchamek i njegov tim napustili su dvoranu dok su suci zbrajali rezultate što je sve potpuno zbunilo. Zbog neprofesionalnog ponašanja sudac je bio prisiljen presuditi da je Buakaw predao borbu  i proglasiti Enrika Kehla pobjednikom.

Buakaw i njegov tim su ovim potezom jasno svijetu pokazali da nemaju namjeru preuzeti pojas ni u slučaju pobjede. Prema K-1 pravilima, koja se nisu mijenjala godinama, ako borba završi bez pobjednika ide se u dodatnu rundu, a moguće su i dvije dodatne runde. Ta su pravila bila poznata obojici boraca. Ona ne bi trebala biti iznenađenje za nekog tko je deset godina nastupao na K-1 i dva puta bio prvak. Zbog toga je bilo jasno da Buakaw ne namjerava izvršiti svoje obveze prema K-1.

Buakawu je puni iznos uplaćen 22. rujna, dakle tri tjedna unaprijed. K-1 nema što skrivati. Nije bilo nikakvog klađenja od strane K-1 na ovom događaju.

K-1 Global ponosan je na K-1 World Max Finale u Pattayi i cijeni podršku fanova u cijelom svijetu. K-1 također cijeni napore svih boraca na priredbi i želio bi se usredotočiti na njih i uloženi trud kako bi zabavili fanove, a ne na one koji šire lažne teorije zavjere.", stoji u službenom priopćenju K-1 Globala.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI