Prvi Usykov teškaški protivnik trebao bi biti Povetkin ili Ortiz

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 06.01.2019 15:11h Autor:

Oleksandr Usyk

Oleksandr Usyk vjerojatno će napustiti lakotešku kategoriju, u kojoj trenutno drži sve relevantne svjetske boksačke naslove te će se uputiti u sraz s teškašima. Već je poznato i koja dvojica su kandidati za njegovog prvog protivnika u “kraljevskoj kategoriji”.

Iza Usyke je veličanstvena 2018. godine, u kojoj je osvojio Svjetsku boksačku seriju, odnosno turnir lakoteške kategorije, čime je došao do sva četiri elitna svjetska pojasa. Odmah nakon toga pojas mu je dao i časopis “The Ring”, čime je Ukrajinac postao “big 5” šampion, a sve te naslove obranio je jesenas protiv Tonya Bellewa. Jasno je kako je počistio kategoriju te da bi odlazak među teškaše trebao biti prava odluka.

Njegov menadžer Alex Krassyuk izjavio je kako su šanse da se tako nešto dogodi oko 70 posto, odnosno kako su i oni svjesni da trenutno nemaju relevantnog izazivača. Svjetska serija i ove je sezone pokrenula turnir u toj kategoriji, tako da su oni najbolji zauzeti tim natjecanjem. Zbog toga vrlo realno zvuči njegov prelazak u teškaše. Usyk bi tamo mogao pokušati iskoristiti svoj naslov “WBO Super Champion”, koji mu donosi pravo postati prvi WBO izazivač čim promijeni kategoriju. No, čini se kako on neće pokušati odmah doći do Anthonya Joshue, nego će ipak nešto odraditi prije toga.

Krassyuk je dodao kako su Jarrell Miller i Joseph Parker već odbili ikakve razgovore o meču protiv Usyka, no dva boksača su zainteresirana i mogli bi mu biti protivnici. Prvi od njih je 39-godišnji Alexander Povetkin, što bi u startu bio sjajan meč između dva bivša zlatna olimpijca. Povetkin ima zlato super teške kategorije iz Atene 2004. godine, dok je Usyk svoje zlato uzeo u Londonu osam godina kasnije. Povetkin je na zalasku karijere, nakon dva neuspješna pokušaja dolaska na svjetski vrh te bi mogao pružiti dobar ispit mlađem kolegi.

Drugi boksač je također 39-godišnjak, a u pitanju je Kubanac Luis Ortiz (30-1, 26 KO). Ovaj boksač još uvijek nije odustao od svog napada na vrh, kojem je bio blizu u meču protiv Deontaya Wildera. WBC prvaka svijeta imao je gotovo u nokautu, no ovaj se ipak izvukao, da bi na kraju Ortizu nanio do sada jedini poraz u profesionalnoj karijeri. Srebrni sa svjetskog prvenstva 2005. godine se nakon toga uspio vratiti preko dvije pobjede te je i dalje relevantan boksač iz samog vrha.

Usykov predstavnički tim spreman je uči u pregovora s oba boksača. Ukoliko s jednim uspiju doći do dogovora, meč bi se mogao očekivati u prvoj polovici proljeća ove godine.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI