Prisjetimo se vremena kada su Mikeu Tysonu doslovno bježali iz ringa (VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 04.10.2017 18:28h Autor:

Tyson vs. Golota

Na vrhuncu boksačke forme i sportske moći, Amerikanac Mike Tyson je bio toliko zastrašujuć udarač, da su boksači doslovno bježali iz ringa kada bi shvatili da bi u istom tom ringu mogli vrlo lako ozbiljno stradati. I ovo nije pretjerivanje…

20. listopada 2000. godine, “Iron Mike” više nije bio na vrhuncu moći, no bio je dovoljno opasan da gorostasni Poljak Andrew Golota nakon druge runde shvati kako taj meč jednostavno nije za njega. Gledatelji u dvorani su imali prilike svjedočiti jednom od većih incidenata ubilježenih u povijesti ovako velikih profesionalnih boksačkih mečeva, kada je Golota jednostavno odlučio da mu je dosta. Svom je kutu odmah po sjedanju na stolicu poručio “da prekinu meč”, no oni ga nisu ozbiljno shvaćali sve dok ovaj četverostruki izazivač za svjetsku titulu nije htio uzeti “gumu za zube” te je odgurnuo suca kojem nije bilo jasno što se u tom trenutku događa u ringu.

Da Golota nije neka tamo bezvezna kukavica pokazuju i njegovi rezultati. Poljak je u nekoliko navrata boksao s veličinama poput Riddicka Bowea, Chrisa Byrda, Johna Ruiza i Lamona Brewstera. No, sudar s Tysonom i njegovom desnicom je ipak bio previše za gorostasa visokog 193 centimetra i teškog 115 kilograma.

Naime, na samom kraju prve runde, kada se činilo da je osvajač bronce na Olimpijskim igrama u Seulu odradio dobar posao protiv Tysona u prve tri minute, “Iron Mike” je plasirao jednu “desnu bombu” i Golota se našao na podu. No, uspio se pridići, zaključiti rundu, a u drugoj čak i umiriti žestoke napade bivšeg svjetskog prvaka. Ipak, sjećanje na prvu rundu i Tysonovu bombu je bilo previše, Golota je rekao “meni je dosta, ja idem odavde”. Kasnije je tvrdio da je tijekom prve runde pretrpio nekoliko ozljeda i da je to bio razlog napuštanja ringa, no malo tko mu je vjerovao.

Drugi su mu pak čestitali na hrabrosti jer samo izuzetno hrabar čovjek može pred milijunima ljudi stisnuti svoj ego i priznati sebi i javnosti da je nešto iznad njegove lige te da se jednostavno boji.

Tko je u pravu, ostavljamo vama na procjenu…

Osim što ga je svijet zapamtio po bježanju iz ringa protiv Tysona, Golota “se proslavio” i s dvije uzastopne diskvalifikacije u mečevima protiv Riddicka Bowea. Poljak je dikvalificiran radi opetovanog udaranja u genitalije i to u trenucima kada je na bodovnim listama bio u prednosti naspram svog protivnika. Prvi put je dikvalificiran u 7., a drugi u 9. rundi.
Ovaj gorostas je 1990. godine sudjelovao u barskoj tučnjavi te mu je zbog premlaćivanja sunarodnjaka Piotra Białostockog prijetilo čak pet godina zatvora u Poljskoj. Tada se odlučio na bijeg iz države. Oženio se američkom Poljakinjom te se stalno naselio u Chicagu. Karijeru je završio 2013. godine s profesionalnim “scoreom” od 41-9-1. Ovo jedan na kraju označava upravo ovaj dvoboj protiv Tysona, koji je prvotno označen kao TKO, ali je kasnije rezultat preinačen u No Contest jer je Mike pao na doping testu nakon dvoboja. Točnije, u organizmu mu je pronađen cannabis.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI