Pijetraj najavljuje Svjetsko prvenstvo u boksu na koje vodi hrvatsku ekspediciju

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 09.10.2013 11:44h Autor:

Photo by Fight Site

Hrvatska boksačka reprezentacija pod vodstvom Leonarda Pijetraja u četvrtak putuje u kazahstanski Almati gdje se narednih dana održava Svjetsko prvenstvo u boksu. Naša ekspedicija broji sedam natjecatelja, dva trenera, izbornika i fiziotarapeuta, a ambicije su velike. Od nikoga se ne očekuje medalja iako je jasno da imamo snagu i kvalitetu za za nekoliko potencijalnih odličja.

Pijetraj secira meč Kličko vs. Povetkin: To je bila anti propaganda boksa!

U razgovoru za Fight Site, izbornik Pijetraj najavljuje odlazak na vjerojatno najjače svjetsko amatersko boksačko natjecanje…

Tko sve putuje na svjetsku smotru?

"Prvenstvo svijeta se održava u  Kazahstanu u Almatiju, a iz Hrvatske putuje šest natjecatelja. U kategoriji do 60 kg Mateo Komadina iz Delnica, do 64 kilograma iz Velike Gorice Ivan Njegač, u kategoriji do 69 kg je Borna Katalinić koji trenira u Lokomotivi, Sanjin Pol-Vrgoč iz Pule nas predstavlja do 75 kilograma, Hrvoje Sep nastupa u kategoriji do 81 kg, Puležanin Marko Čalić do 91 kg i Filip Hrgović u teškoj. Sep i Hrgović su moji borci iz BK Leonarda. Od trenera tu su Čalić i Ćibarić i ja kao izbornik."

Očekivanja su velika?

"Naravno da očekujem pozitivne rezultate jer vodim par jako iskusnih i kvalitetnih boksača. Sve mnogo ovisi o samom ždrijebu i o nekim drugim sitnicama. Nažalost, kao Savez posljednjih godina nemamo previše ugleda i utjecaja kod tih stvari jer se o HBK-u stvorila negativna slika. Za nju su krivi oni koji su podrivali i pljuvali po našim boksačima pa čak i po Filipu Hrgoviću, te su čnili sve da bi uništili hrvatski boks. No, stavimo to na stranu."

Od koga ipak očekujete najviše i tko bi mogao biti najbliže medalji?

"Najviše očekujem od Borne, Sanjina, Čalića, Sepa i Hrgovića. Vjerujem da će sigurno proći pokoje kolo, a onda je tu i šansa da bi mogli osvojiti kakvo odlučje. To su iskusni boksači koji se mogu upustiti u borbu za medalje. Ipak, najviše šansi za koje postolje imaju Sep i Hrgović, no treba vidjeti. Svjetsko prvenstvo je jače natjecanje od Olimpijskih igara. Teže, napornije, svi idu bez pardona i konkurencija je nevjerojatna."

U kakvoj su formi vaši boksači?

"Sep i Hrgović su u odličnoj formi, već sam rekao da od njih možda možemo očekivati i medalju, no i ostali imaju svoje šanse. Najteže će biti Komadini koji je debitant, a i nastupa u vrlo neugodnoj i kvalitetom natrpanoj kategoriji. Ponavljam, ovisit će mnogo stvari o detaljima, prilagodbi, ždrijebu…"

Kazahstan je vaša druga domovina s obzirom na WSB ligu i činjenicu da ste sa Sepom i Hrgovićem dio Astana Arlansa. Znači li to da će vam prilagodba biti lakša nego drugim timovima?

"Prilagodba za nikoga neće biti laka jer se radi o pet sati vremenske razlike, no ako to izuzemo i govorimo o psihičkoj prilagodbi, onda su Sep i Hrgović u prednosti jer im je Kazahstan druga domovina. Tamo su vrlo popularni i sigurno će im u nekim stvarima biti lakše. Ipak, i Kazahstanci imaju svojih vrhunskih boksača koji će biti konkurencija, ciljat će na najviše mjesto, a onda će publika biti iza njih. S obzirom na ludnicu i tempo natjecanja, tek bi polufinale ili finale Hrgoviću i Sepu moglo donijeti neku potpotu gledatelja, ali i to ako ne budu boksali protiv Kazahstanaca. Sjetite se meča protiv Ivana Dička koji je Hrgović dobivao; dva je puta rušio Dička, ali je samo uz pomoć sudaca ovaj stigao do pobjede protiv Hrge. Kazahstanski boksači na ovo prvenstvo odlaze s mnogo ambicija i ciljem da osvoje što više medalja."

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI