Pijetraj: McGregor je već nakon nekoliko rundi shvatio da neće izdržati, pa je promijenio taktiku!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 28.08.2017 15:16h Autor:

Ilustracija

Hrvatski boksački izbornik i naš proslavljeni stručnjak Leonard Pijetraj je meč između Floyda Mayweathera i Conora McGregora dočekao radno – kao stručni sukomentator izravnog prijenosa na SportKlubu. Pijetraj je već u uvodu dvoboja, najavljujući ovaj boksački mega meč za Fight Site, izjavio da od bivšeg boksačkog svjetskog prvaka očekuje “da deklasira McGregora i pokaže da se radi o dva različita sporta”.

2. dio velikog intervjua Leonarda Pijetraja za FS: “Mayweather mora deklasirati McGregora, to je bitno za boks!”

Mayweather je uspio u tom naumu. Taktički sjajnim pristupom je UFC prvaka učinio bezopasnim da bi ga na koncu potpuno iscrpljenog dovršio u desetoj rundi demonstriravši svoju boksačku veličinu. Kako je Pijetraj zadovoljan akcijom u ringu u T-Mobile Areni?

“Nisam potpuno zadovoljan. Očekivao sam nakon svih onih žestokih najava i puhanja Conora McGregora prije meča, da će ući malo žešće u meč i da će krenuti agresivnije. No, on je već nakon par minuta shvatio da bi mu tim pristupom vrlo brzo potpuno otkazala snaga. Shvatio je da mora boksati lakše kako bi mogao više rundi izdržati u istom ritmu, a znajući da Mayweather također sporo kreće u svoje mečeve. Vjerujem da je McGregor već nakon par rundi u ringu pomislio ‘što mi je ovo trebalo?’. Naravno, izuzev 100 milijuna koje je zaradio.”

“Tada je odlučio napraviti najbolje što može, odlučio je izdržati prije svega što više rundi na nogama. Jer da ga je Mayweather samo naganjao, kao što jest posljednje runde, i to bez ikakvih udaraca, McGregor bi do kraja meča sam pao na pod od čistog umora. On je već nakon dvije ili tri runde bio potpuno krepan, a njegovi udarci su više bili grebanje, nego pravo udaranje. Na koncu je ovo ispalo jako dobro za boks. Pokazalo se da najbolji udarač u UFC-u nema nikakve šanse protiv boksača. Ali to je i logično za svakoga tko se razumije u dva sporta”, dodaje Pijetraj.

Je li očekivao više od Mayweathera? Neki smatraju da je trebao ranije dovršiti posao i tako poslati još žešću boksačku poruku…

“Morate znati da je Mayweather boksač koji uvijek boksa točno onoliko koliko je potrebno da pobijedi u meču. To je oduvijek radio i taj ga je pristup nekada doveo na rub poraza u nekim mečevima. On nikada ne boksa s namjerom da deklasira svog protivnika. On voli graditi meč, boriti se taktički, on ne želi primiti niti jedan udarac koji ne mora i prevelik je egoist da bi ušao u neku obziljniju izmjenu u kojoj bi mogao dobiti neki opasniji udarac. On je tehnički iznimno kvalitetan i školovan boksač koji voli poentirati, voli kazniti protivnika, voli se nadigravati. Stoga je lako zaključiti da je radio loše, ne radi sebe, nego radi protivnika koji je bio na tom nivou. Da je na drugoj strani ringa bio netko bolji, Mayweather bi dignuo svoj nivo boksa točno onoliko koliko je potrebno da svlada svog protivnika. Potpuno je druga situacija s nekim drugim boksačima poput Canela ili Golovkina. Oni bi McGregora nokautirali u prvim rundama. Ovo svakako nije bio Mayweatherov maksimum. Ovo je bilo 50 ili 60 posto onoga što on može. No, kod njega je teško znati koji mu je maksimum jer on ovisi o nivou njegovog protivnika.”

MMA borac protiv boksača? Je li ovo na kraju bila dobra ili loša priča za sve strane?

“Ovaj meč je dogovoren isključivo zbog svog komercijalnog potencijala, zbog novca koji je donio. Pa zašto neki MMA borac ne izazove nekog hrvača ili nekog judaša kao što je  McGregor izazvao boksača? Zato što ne bi postojao interes za tim mečem. A Irac je s dvobojem protiv Mayweathera, osim novca koji nikada prije nije zaradio, stekao još veću popularnost i još više slave. Stoga se tu ne radi o tome tko je jači, koji je borilački sport bolji. Tako razmišljaju samo naivci koji ne vide interes koji stoji iza čitave priče.”

“Meni je drago da je meč bio potpuno pošten i da ništa nije bilo namješteno što se jasno moglo vidjeti. Dečki su stvarno muški ušli unutra, Conor je dao sve od sebe. Meni je ovo bilo zabavno, bilo je jako interesantno. Posebno zabavno mi je bilo čitavo to iščekivanje samog eventa, medijsko nabrijavanje koje je trajalo danima. To tako treba shvatiti. A priče o tome ‘tko je jači?’, ‘koji je sport bolji?’, nemaju nikakvog smisla i trebaju stati. To je kao kada klinci u školi pitaju je li Bruce Lee jači od Alija? Takve rasprave su potpuno pogrešne, radi se o različitim sportovima koji se ne mogu tako mjeriti.”

Je li relativno dobar dojam koji je ostavio McGregor u ovom meču ostavio prostora za buduće “crossovere” iz MMA-ja u boks? Miočić je prvi u redu čekanja…

“Ako ćemo cinično, onda mogu reći neka svatko tko želi dobije svoju šansu, pa neka ga nokautiraju u prvoj rundi i neka tako završi ta priča. Ako MMA borci žele vidjeti koliko su jaki, neka izazovu judaše ili hrvače u meču prema njihovim pravilima. Boks i boksače se izaziva samo zbog novca i slave. Ali opet kažem, ako žele, neka dobiju priliku. Smatram ipak da Miočić u ovom trenutku nema niti kvaliteta, ali niti slave da bi izazvao Joshuu. Nakon ovoga mega meča, teško da će netko platiti meč između Miočića i Joshue. Smatram da sada treba proći neko vrijeme da se ponovno eventualno stvori atmosfera za neki ovakav meč”, zaključuje hrvatski boksački izbornik.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI