Nokaut dana: Vjerojatno najpoznatiji nokaut u povijesti profesionalnog boksa (VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 26.10.2017 14:45h Autor:

Ilustracija

Kada vas netko pita koji je najpoznatiji nokaut u povijesti profesionalnog boksa, većina onih koji znaju o čemu pričaju će reći: “pa onaj u meču između Alija i Foremana”.

I zaista, radi se o dvoboju koji je obilježio čtav sjvetski sport u 20. stoljeću. Na priredbi “The Rumbe in the Jungle”, koja se 30. listopada 1974. održala u afričkom Zairu (grad Kinshasa), na stadionu “Dvadesetog svibnja”, tada dvije najveće boksačke zvijezde su napokon međusobno ukrstile rukavice. Bio je to ujedno jedan od prvih evenata u produkciji i organizaciji slavnog i kontroverznog Dona Kinga. Na stadionu se okupilo više od 60 tisuća ljudi…

Ali, tada u 32. godini života, je drugi put pokušao vratiti pojaseve svjetskog prvaka u teškoj kategoriji nakon što je tri godine izbivao iz ringa (1967 – 1970) radi političkih razloga (odbio je biti draftiran u američku vojsku). Prvi put mu to nije uspjelo 1971., samo godinu dana nakon povratka, kada ga je jednoglasnom odlukom sudaca svladao Joe Fraiser. No, neumorni Ali je u naredne tri godine sakupio 13 pobjeda (uz poraz od Kena Nortona koji je uspio osvetiti već u sljedećem meču) te je u siječnju 1974. uspio pobijediti i Fraisera obranivši tada manje važnu NABF titulu.

Napokon je stiglo vrijeme obračunati se s tada WBA, WBC i The Ring prvakom svijeta i olimpijskim prvakom iz 1968. Georgeom Foremanom. U tom trenutku “Big George” je bio na vrhuncu moći, sa samo 25 godina. Za razliku od poletnog Alija, Foreman je bio poznat po strahovitom udarcu i nokautu u obje ruke.

No, Ali je imao tajni plan. On i njegov trener Angelo Dundee su bili svjesni da Foreman ne može bacati “bombe” svih 15 rundi, na koliko je dvoboj bio dogovoren. Stoga su vježbali taktiku naginjanja na konopce ringa prilikom čega bi snažni Foremanovi udarci uglavnom završavali na tijelu Alija. Jednom kada bi se Foreman umorio, Ali bi krenuo u seriju i dovršio posao.

Točno to se i dogodilo. Ali je primjetio Foremanov umor u osmoj rundi te je serijom koja je i danas simbol profesionalnog boksa, nokautirao svog protivnika. Bio je to vjerojatno najpoznatiji nokaut u povijesti šakačkog sporta i naš nokaut dana!

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI