Nakon novih skandala na Azijskim Igrama AIBA stjerana u kut: Vraćaju mogućnost protesta na odluku!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 03.09.2018 12:51h Autor:

Photo: AIBA

Svjetska međunarodna boksačka asocijacija (AIBA) je ponovno stjerana u kut nakon netom završenih Azijskih boksačkih igara koje su obilježene nizom kontroverznih odluka i skandala.

Najveći se dogodio u subotu kada su dva sjevernokorejska trenera izbačena u potpunosti s Igara jer su odbili napustiti ringu. Razlog je poraz koji je doživio nihov boksač u samom finalu turnira podjeljenom odlukom sudaca, a za koji smatraju da je duboko nepravedan. Zlato je uzeo kineski boksač.

Policija je morala intervenirati i na koncu ispratiti sjevernokorejski dvojac iz dvorane i kompletno s natjecanja koje se održalo u Jakarta International Expo Arene u Jakarti.

Ovo nisu bili jedini ovakvi incidenti. Nešto ranije u natjecanju irački boksač je poražen u vrlo gustom meču pa je jedan fan i očiti navijač iračkih boksača preskočio zaštitnu ogradu i uletio u ring. Zanimljivo, kut iračkog boksača ga je u tome poticao i za njega navijao. Bio je to samo jedan od incidenata vezanih za suđenje i kontroverzne sudačke odluke.

U AIBA-i su svjesni problema ili barem tako kažu. Izvršni direktor svjetske krovne boksačke federacije Tom Virgets je za AFP najavio promjene. Tvrdi da će ponovno uvesti mogućnost protesta na sudačku odluku i priznaje da je bilo pogrešno taj institut ukinuti.

“AIBA ima odgovornost osigurati maksimalan ‘fair play’ i poštenje i budite sigurni da ćemo to učiniti. Ponovno ćemo ustoličiti ‘Odbor za proteste’ jer i u najbolje odsuđenim turnirima će biti kontroverznih odluka. Suci se umaraju, a ovaj sport je subjektivan kao niti jedan drugi”, otkriva Virgets za AFP.

U ovom trenutku postoji “pravilo 5” koje kaže: “Nikakva vrsta protesta nije dozvoljena i sve odluke koje su suci donijeli su finalne.”

“Ranije je postojala mogućnost i pravo protesta. Ali AIBA je vjerovala da se taj institut zloupotrebljava. Tako da su ga izbacili iz pravila. Ali uklanjanje je bilo pretjerano. Mislim da smo samo trebali ispeglati proces kako zlouporaba ne bi bila moguća. Umjesto toga, izbacili smo mogućnost protestiranja. To je samo povećalo probleme i povećalo frustraciju jer sada boksači vjeruju da ne postoji mogućnost ispravljanja pogrešnih sudačkih odluka”, objašnjava Virgets.

Amaterski boks je i dalje u opasnosti da bude maknut s Olimpijskih igara 2020 u Tokiju radi čitavog niza skandala koji su obilježili ovaj sport posljednjih godina. Vrhunac je bio u Rio de Janeiru kada su usred olimpijskog turnira 2016. godine suci slani kući radi sramotnih odluka i nevjerojatnih pogrešaka koje su se pokazale kao namjerne.

Trenutačno je na vlasti privremeni predsjednik Uzbekistanac Gafur Rahimov, no kontroverzni čelnik AIBA-e nije uspio pomaknuti stvari s nule. Svjetski međunarodni olimpijski odbor i dalje prijeti izbacivanjem jednog od stožernih olimpijskih sportava s turnira 2020. u Tokiju.

Bila bi to prava katastrofa, a Azijske Igre svakako nisu pomogle..

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI