Najbolja borba svih vremena danas slavi svoj 42. rođendan (VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 01.10.2017 20:32h Autor:

Frazier vs. Ali (Instagram)

Prije točno 42. godine održan je boksački meč kojeg je povijest zapamtila pod nazivom “Thrilla in Manila”. Treći i konačni susret velikana Muhammada Alija i Joea Fraziera i dan danas po mnogima slovi kao najbolja borba svih vremena, ali i kao jedan od najvećih sportskih događaja 20. stoljeća.

Priča o rivalstvu ove dvije boksačke legende započela je još u trećem mjesecu 1971. godine, kada “Smokin’ Joe” u Madison Square Gardenu nanosi Aliju prvi poraz u njegovoj karijeri. Bilo je to nešto s čim se ‘Najveći’ nije mogao pomiriti te je tri godine čekao na osvetu koja je napokon stigla 1974. na istoj lokaciji.

S obzirom na to da su obojica upisala po pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom, treći susret je jednostavno bio neizbježan i trebao je ponuditi konačnog pobjednika.

I ponudio ga je. Bio je to Muhammad Ali, ali puno veća od njegove pobjede bila je konačna slika i ocjena meča koji je te večeri u Philippine Coliseum areni ušao u besmrtnost.

Ali je slavio nakon što je između 14. i 15. runde Frazierov trener Eddie Futch odlučio zaustaviti borbu koja je polako prerastala u onu za goli život. Naravno, srčani ‘Smoking Joe’ nije se slagao s tom odlukom, a trener ga je pokušao smiriti riječima – “Gotovo je. Nitko neće zaboraviti što si danas učinio”.

I Futch je bio u pravu, a kao dodatna potvrda epske bitke stigla je i Alijeva rečenica kojom je najbolje opisao muku koja ga je dovela do pobjede – “Nikad nisam bio bliže smrti”, izjavio je tada borac na kojeg se danas gleda kao na najvećeg boksača svih vremena.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI