Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Meč koji je ispisao povijest (VIDEO) | Fight Site

Meč koji je ispisao povijest (VIDEO)

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 30.10.2015 15:43h Autor:

Muhammad Ali i George Foreman

Na današnji je dan, prije 41 godinu održan po mnogima najveći boksački meč u povijesti. Milijuni ispred malih ekrana te oko 60 tisuća ljudi na stadionu u Kinshasi, glavnom gradu DR Kongo (tadašnji Zairo), uživali su u spektaklu poznatijem pod nazivom "Rumble in the Jungle" čiji su glavni akteri bili Muhammad Ali i George Foreman.

Pozadina

Sedam godina nakon što mu je zbog odbijanja regrutacije za vrijeme Vijetnamskog rata oduzeta titula, Muhammad Ali, rođen kao Cassius Marcellus Clay Jr., našao se pred najvećim izazovom karijere, pred borcem koji je do tog meča bio neporažen te je iza sebe imao impresivnih 40 pobjeda. 25-godišnji Foreman te je večeri bio favorit, a do ovog je meča nokautirao 24 protivnika u nizu, od čega posljednjih osam nije izdržalo više od dvije runde, a među njima su bili i Joe Frazier te Ken Norton, jedina dvojica koja su u tom trenutku imala po pobjedu nad Alijem.

Oba borca htjela su dati najbolje od sebe pa su cijelo ljeto provela na pripremama u tadašnjem Zairu, a meč koji je orginalno trebao biti održan u rujnu, odgođen je zbog Foremanove ozljede. Za to je vrijeme Ali stekao status božanstva i naklonost publike koja je tijekom meča skandiranjem "Ali bomaye" (Ali, ubij ga) pružala podršku svom miljeniku.

Savršena taktika

Ali i njegov trener Angelo Dundee znali su da će Foreman ići jako po što brži nokaut, a takav pristup i način borbe troši puno energije. Stadion u Kinshasi tako je postao savršena pozornica na kojoj je svijet upoznao "rope-a-dope" tehniku, odnosno naslanjanje na špagu kojim je Ali čuvao svoju snagu i izbjegavao udarce, dok je, s druge strane, Foremana natjerao na potpuno pražnjenje.                                                                                    

                    

"Znao sam da će pobijediti Foremana. George je uvijek išao na 'home run' i zbog toga je trošio puno energije", izjavio je Dundee 2010. godine.

Prema navodima Alijevog trenera, ova je taktika nastala na prijedlog fotografa Georgea Kalinskog, a cijelu je frazu u "rope-a-dope" upakirao publicist John Condon.

Osma runda

Najpoznatija runda u povijesti donosi nam trenutak odluke. Već vidno izmoreni Foreman pokušava zadnjim atomima snage pritisnuti Alija koji pred sami kraj runde iskorištava pad koncentracije kod svog protivnika i ruši "Big Georgea" na pod. Ta kombinacija pokazala se kobnom te je Ali na oduševljenje cijelog stadiona ponovno vratio pojas u svoje ruke.

Naslijeđe

Uz to što se smatra najvećim boksačkim mečom u povijesti, ovo je bio i jedan od najvećih događaja u povijesti sporta te i dan danas služi kao inspiracija mlađim generacijama boraca. Potrebno je naglasiti da je ovo bio jedan od prvih poslova Dona Kinga, najpoznatijeg svjetskog promotora koji je uz pomoć Mobutua Sese Seka, tadašnjeg predsjednika Zaira koji je osigurao borcima po pet milijuna dolara, organizirao ovaj meč.

Ali se još sedam godina nakon ovog meča aktivno bavio boksom, a Foreman je čak 20 godina kasnije, kao 45-godišnjak, u istim boksačkim hlačama koje je nosio u Kinshasi, nokautirao Michaela Moorera i još jednom postao svjetski prvak. O ovom epskom okršaju 1996. godine je snimljen Oscarom nagrađeni dokumentarni film pod nazivom "Kada smo bili kraljevi", na ovim prostorima poznat i kao "Kraljevi ringa".

U nastavku članka možete u cijelosti pogledati ovaj legendarni meč.

 

Nikola Popović
nikola.popovic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI